Hlavní obsah

Hlava dává šampionce větší záhul než tělo. Všechno si beru více, než je třeba, krčí rameny

Heerenveen

Zlato a stříbro z mistrovství světa, čtyřikrát stupně vítězů při světovém poháru, čtvrtá příčka ze světového šampionátu ve víceboji, při němž dominovala na dvou ze čtyř distancí. Nyní má rychlobruslařka Martina Sáblíková na dosah třináctý celkový triumf ve světovém poháru na dlouhých tratích, jemuž před sobotním finálovým dílem v Heerenveenu vládne.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková na trati závodu na 3 000 metrů.

Článek

„Bude to sedm a půl kola bolesti," věštila před posledním závodem sezony v Nizozemsku. V čele průběžného pořadí má náskok 33 bodů na druhou Blondinovou z Kanady. O dalších pět bodů zaostává Weidemannová rovněž z Kanady.

Před vyvrcholením seriálu v hale Thialf, která je na sobotní i nedělní program beznadějně vyprodaná, je dvaatřicetiletá Sáblíková v dobrém rozpoložení. „Jde o nejkrásnější závod sezony. Zdejší fanoušci rychlobruslení žerou, vytvoří pokaždé parádní atmosféru. Současně jde o závod poslední, a pak už jen dovolená," smála se Sáblíková, když absolvovala v pátek závěrečný trénink sezony.

V Heerenveenu může vylepšit už tak unikátní bilanci. Třináctý absolutní triumf na dlouhých tratích by byl parádní tečkou za sezonou. „Byla taková nahoru dolů. Docela jsem se potýkala s různými virózami. Třeba jsem na týden vypadla z tréninku, a pak manko doháněla. Často jsem v přípravě improvizovala. Bylo náročné se smířit s tím, že vše neprobíhá podle plánu," přemítala při vidině finálového závodu.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková překonala na mistrovství světa v Salt Lake City světový rekord na trati 5000 metrů. Zajela čas 6:41,182. Jenže poté jí překonala Natalia Voroninová v čase 6:50,39.

„Každopádně už teď můžu říct, že sezona dopadla dobře. Mám zlato a stříbro z mistrovství světa, které pro mě bylo absolutní prioritou," připomínala medailový úspěch ze šampionátu v Salt Lake City, kde na pár minut byla držitelkou nového světového rekordu z pětikilometrové distance.

„Po vystoupení v Salt Lake do zbývajících závodů nastupuji uvolněnější," říkala Sáblíková, která ve světovém poháru debutovala v ročníku 2002/2003. „To je strašná doba," usmála se. „Ač bych za ty roky a po všech úspěších nemusela, jsem čím dál víc nervóznější.  Nechci vypadnout z bojů o stupně vítězů. Možná až zbytečně si všechno beru. Je těžké ustát vše fyzicky i psychicky," vykládala Sáblíková.

„Každopádně hlava mi dává větší záhul než tělo," krčila rameny Sáblíková, jejíž vládu na dlouhých tratích narušila pouze Antoinette de Jong z Nizozemska v sezoně 2017/2018, kdy česká šampionka bojovala s vážnými zdravotními problémy. „Vím, co je k trůnu třeba. Možná dojedu pátá a bude to stačit k radosti. Variant je příliš, než bych se jimi zabývala," usmála se Sáblíková, která se v případě umístění mezi třemi nejlepšími nemusí ohlížet na výsledek soupeřek a bude slavit.

Martina Sáblíková v sezoně 2019/2020
19. místo - 1500 metrů - SP v Minsku
4. místo - 3000 metrů - SP v Minsku
1. místo - 3000 metrů - SP v Tomašově
2. místo - 5000 metrů - SP v Nur-Sultanu
9. místo - 1500 metrů - SP v Nur-Sultanu
2. místo - 3000 metrů - SP v Naganu
4. místo - 3000 metrů - ME Heerenveen
5. místo - 1500 metrů - ME Heerenveen
1. místo - 3000 metrů - SP v Calgary
11. místo - 1500 metrů - SP v Calgary
1. místo - 3000 metrů - MS Salt Lake City
2. místo - 5000 metrů - MS Salt Lake City
4. místo - víceboj - MS Hamar

Reklama

Související témata: