Hlavní obsah

Japonsko miluju, vše tam klapalo na vteřinu, říká Čáslavská. Volba Tokia ji nadchla

Praha

Tři zlaté medaile, stříbro a spousta přátelství a vzpomínek na celý život. To vše si v roce 1964 odvezla gymnastka Věra Čáslavská z olympijských her v Tokiu. Proto byla japonská metropole jejím favoritem při volbě pořadatele pro tok 2020.

Foto: Fabrice Coffrini, Reuters

Prezident Mezinárodní olympijské federace (MOV) Jacques Rogge v sobotu oznámil, že olympijské hry v roce 2020 uspořádá Tokio.

Článek

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru vás tedy jistě potěšilo.

Velice. Dokonce sem za mnou před volbou jezdili japonští novináři z velkých deníků a chtěli rozhovory. Vědí, že jsem čestnou předsedkyní našeho olympijského výboru, tak se ptali, jestli je podpoříme. Dokonce chystali reportáž, že už ty hry dostali, aby ji mohli pustit hned, jak jim to přiklepli. Tolik si věřili. Už jsem musela říkat, jakou mám radost ze zvolení. Kdyby se jim to nepovedlo získat, ta reportáž přijde vniveč.

Jaké máte vzpomínky na hry v roce 1964? Našla byste na nich na nějaké nedostatky?

Byla to povedená olympiáda. Nevím, že by tam byl nějaký zádrhel. Snad jen v dopravě, protože olympijská vesnice byla hodně rozlehlá, budovy se nestavěly tolik do výšky, jen jednotlivé domečky. A mezi nimi se přesouvalo na kolech. Vždycky někde nějaké leželo, tak si ho sportovec vzal a dojel na druhý konec vesnice, tam ho zase položil. Akorát jich bylo málo, málem jsme se o ně prali. Ale jinak to tam bylo perfektní. Srdečné publikum, celé město olympiádou žilo, k tomu ta fantastická nadčasová architektura sportovišť.

S organizací asi Japonci také neměli problémy.

Všechno klapalo ne na minuty, ale na vteřiny. Když měl přijet autobus v 16:23, tak tam v 16:23 byl. Jejich pečlivost je ostatně pověstná.

V roce 1964 se Japonsko stále ještě vracelo do světového společenství po II. světové válce, teď se zase země zvedá po zemětřesení a tsunami v roce 2011.

Olympiáda pro ně byla prestižní, aby dokázali, že patří do toho kulturního světa. Teď přišla další pohroma, ale oni zase můžou předvést své přednosti jako pracovitost a vytrvalost. Je dobře, že olympiádu dostala země, která je na ni po všech stránkách připravená. Přece jen je to největší svátek planety a při něm nejde tolik experimentovat.

Vy se do Japonska moc ráda vracíte, že ano?

Byla jsme tam mockrát, naposledy před čtyřmi lety na mistrovství světa v gymnastice. Nevím, jestli už při té olympiádě nebudu mávat z obláčku, ale za rok je výročí padesáti let od her v Tokiu. Mám signály, že mě chtějí pozvat. Když budu fit, ráda dorazím, Japonsko miluju.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.