Hlavní obsah

Jaroš s Koukalem jsou v základním táboře pod Čo Oju

PRAHA

Radek Jaroš a Martin Koukal z Expedice Craft Čo Oju 2004 dosáhli v úterý předsunutého základního tábora pod 8201 metrů vysokým himálajským velikánem. Třetí člen expedice, bývalý reprezentant v orientačním běhu Petr Vavrys musel kvůli výškové nemoci sestoupit do nižší nadmořské výšky a momentálně je v tibetském Zagmu.

Foto: www.caiconegliano.it

Čo Oju (8201 m)

Článek

Vavryse postihla výšková nemoc minulý týden při aklimatizačním treku pod osmitisícovku Šiša Pangmu, kterou Jaroš hodlá zdolat letos na podzim, ve výšce 4650 metrů.

"Petr večer trochu zakašlal a tak nevinně prohlásil: 'Voda na plicích'. V tom okamžiku jsme začali balit a zahájili noční sestup do Nyalamu, kde jsme měli léky" napsal Jaroš na svých internetových stránkách.

Poté Vavrys sestoupil do Zagmu, kde se má ve výšce 2200 metrů zregenerovat a pak vyrazit za Jarošem s Koukalem do základního tábora.

"Byli jsme s ním v kontaktu pomocí mobilu a satelitního telefonu, poslední dny nám od něj ale chodí jen soustava nerozšifrovatelných písmen a čísel," popsal Jaroš. Vavrys by měl pod Čo Oju vyrazit s jinou expedicí, možná i další českou, která pod horu také míří.

Ve čtvrtek první vynáška

Jaroše s Koukalem čeká ve středu v ABC (Advanced Base Camp = předsunutý základní tábor, pozn. red.) práce na vybudování tábora, zajištění elektřiny, signálu a spojení se světem. Spolu s českou výpravou jsou na místě ve výšce 5600 metrů další dvě expedice.

Ve čtvrtek pak oba muži vyrazí na první vynášku do prvního postupového tábora C1. "Na noc ale ještě sestoupíme zpátky do ABC," nespěchá Jaroš.

Reklama

Související témata: