Hlavní obsah

Jokič k neudržení, neubránili ho ani čeští pivoti. Má neskutečný přehled, uznal Peterka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikola Jokič, nejužitečnější hráč základní části NBA v posledních dvou sezonách, je největší hvězdou pražské skupiny ME basketbalistů a svou kvalitu 27letý Srb předvedl i proti Česku. Zaskvěl se osmnácti body a jedenácti doskoky a od krajanů v aréně měl hromovou podporu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Srbská hvězda Nikola Jokič se probíjí českou obranou.

Článek

„MVP! MVP!" skandovali hostující fanoušci při každém Jokičově kontaktu s míčem. „Zase všem ukázal, proč je tak ceněný basketbalista. Není to úplně silový typ, ale skvěle čte hru a dokáže být nesmírně efektivní," poznamenal český reprezentant Tomáš Kyzlink.

Srbský lídr zářil i proti Nizozemcům, kdy zapsal 19 bodů a šest doskoků, přitom odehrál jen 21 minut. Českému týmu nasázela opora Denveru Nuggets hned v první čtvrtině jedenáct bodů a odkráčela na střídačku. „Jokič má neskutečný přehled. Dokáže přesně vycítit, kde je slabé místo, kde zrovna někdo zabíhá za obranu," chválil tvůrčí schopnosti hvězdného protivníka pivot Martin Peterka.

Foto: Profimedia.cz

Basketbalista Martin Peterka v zápase proti výběru Srbska

Jak dokázali reprezentanti ve druhé polovině utkání snižovat srbské vedení, Jokič se musel vrátit na palubovku. Nakonec proti Česku odehrál přes pětadvacet minut a byl stěžejní postavou na palubovce. Uhlídat Jokiče totiž neznamená jen přisát se mu na tělo v podkošovém prostoru. Srbský fenomén operuje na daleko větší ploše, sází trojky, a když je zdvojený, vymýšlí nádherné přihrávky: pod nohou, za tělem, zády ke koši.

„Pro Srby je to v současnosti veliký idol. Žádný soupeř to s ním nemá lehké, dokáže si v každém útoku vytvořit pozici. Má jedinečný cit v ruce. Snažili jsme se ho bránit ze všech sil, přesto má skvělé statistiky," podotkl český podkošový hráč Jan Veselý, jenž má za Srbska manželku a dokonce tam i působil.

Před rokem musel Jokič doma vstřebat kritiku, když ze zámoří nepřijel na olympijskou kvalifikaci a Srbové do Tokia nepostoupili. Letos by s ním v sestavě rádi došli až na evropský trůn.

Reklama