Hlavní obsah

Kanoistka Fišerová obhájila celkové vítězství v SP vodních slalomářek

Aktualizováno

Kanoistka Tereza Fišerová obhájila vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru. V závěrečném slalomu sezony v Seu d'Urgell jí v neděli stačilo třetí místo. Český úspěch na španělském kanálu podtrhla druhou příčkou v závodu Gabriela Satková.

Foto: kanoe.cz/Ivana Roháčková

Kanoistka Tereza Fišerová na archivním snímku

Článek

Celkovým triumfem Fišerová navázala na Jiřího Prskavce, který si v sobotu v Katalánsku třetí vítězství v seriálu SP v kariéře pojistil finálovou výhrou. Vít Přindiš byl v konečném pořadí druhý. Třetím českým pohárovým vítězem se stal v extrémním slalomu Vojtěch Heger, jenž v budoucí olympijské disciplíně vyhrál i rozhodující závod v Seu.

"Moc si to užívám. Je to neuvěřitelné obhájit světové prvenství. A tím, že jsem na to necílila, tak mě to o to víc těší," uvedla Fišerová v tiskové zprávě. "Já jsem se vůbec nesoustředila na to celkové pořadí. Snažila jsem se zkoncentrovat tak, abych zajela finálovou jízdu trošičku podle plánu a nedělala tam žádné zbytečnosti třeba jako v Pau," konstatovala.

Fišerová, jež v sobotu vybojovala celkové třetí místo mezi kajakářkami, figurovala před finále na druhém místě. Cestu k obhajobě jí naplno otevřela dosud vedoucí žena průběžného pořadí Mallory Franklinová, která nepostoupila z dopoledního semifinále. Fišerová ji díky dvojnásobným bodům za poslední závod o 17 bodů přeskočila.

Gabriela Satková se díky stříbru posunula na konečné páté místo. Její sestra Martina, která tentokrát stejně jako Franklinová ztroskotala v semifinále, skončila osmá. Druhé vítězství v kariéře uniklo Satkové o pouhých šest setin, o které prohrála s Němkou Andreou Herzogovou.

"Já jsem úplně nadšená. Vůbec jsem nevěděla, že jsem jela tak rychle. Když jsem dojela do cíle a viděla jsem, že jsem druhá, tak jsem měla hroznou radost. Minulý víkend jsem vyhrála svoji první medaili ze svěťáku a teď mám další," radovala se mistryně Evropy do 23 let a česká šampionka Satková.

Českým kanoistům se v Seu nedařilo. Z trojice reprezentantů prošel do finále jen Václav Chaloupka, po padesátisekundové penalizaci za neprojetí branky v něm ale obsadil až deváté místo. Vojtěch Heger skončil v semifinále dvanáctý, Lukáš Rohan byl na 27. místě.

"Tak jsem se s tím už od začátku pral a neklouzalo to tolik, jak v tom semifinále. Letos prostě zvládnout ty dvě jízdy v těch dvou hodinách mi dělá problém. Vím, že příprava nebyla úplně optimální, myslím, že teď trochu fyzicky ztrácím a je samozřejmě jenom na mně, abych s tím něco udělal do příštího roku. Ale jsem zklamaný. Semifinále se mi jelo suprově, doufal jsem, že na to navážu i ve finále, ale to tomu bylo na míle vzdálené. Mrzí mě to," konstatoval Chaloupka.

Celkové hodnocení díky finálovému triumfu poprvé v kariéře ovládl Francouz Nicolas Gestin, který těsně přeskočil dvojici Slovinců. Dosud vedoucí Luka Božič dnes skončil třetí a s Gestinem prohrál o sedm bodů. Olympijský šampion Benjamin Savšek ztroskotal v semifinále.

Kanoista předčil kajakáře

V extrémním slalomu si dojel pro vítězství Heger a díky triumfu v dvojnásobně bodovaném finálovém závodu ovládl celý seriál. "Je to šílené. Já si to moc užívám a ještě tomu moc nevěřím, protože jsem jel jenom tři Světové poháry a dostat se díky prvnímu vítězství na celkovou výhru je šílené. Ještě když jsem singlíř a porazil jsem kajakáře. To je taková třešnička na dortu," radoval se Heger, jenž je kanoistou, zatímco v disciplíně oficiálně nazvané "Extreme Kayak" závodí většinou kajakáři.

Heger vystřídal na trůnu krajana Přindiše, který skončil ve finále na čtvrtém místě a při obhajobě loňského prvenství byl celkově druhý. Stejně dopadla Fišerová, jež po vítězství na kanoi a třetím místě v kajaku zkompletovala stříbrem medailovou sbírku v celkovém hodnocení disciplín.

O šanci na vítězství ji v Seu připravilo vyřazení v semifinále. "Je to úžasný pocit. Sice mě trošku mrzí, že jsem to pokazila v tom semifinále, ale jsem opravdu ráda, že to vystačilo na druhé místo celkově. Takhle jsem si hezky doplnila sbírku. Je to jedna, dva, tři," řekla Fišerová.

Finále SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko)
Muži:
C1: 1. Gestin (Fr.) 93,37 (0 tr. sekund), 2. Travé (Šp.) -0,09 (2), 3. Božič (Slovin.) -1,13 (2), ...9. Chaloupka -65,63 (58), v semifinále 12. Heger, 27. Rohan (všichni ČR).
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Gestin 309, 2. Božič 302, 3. Benuš (SR) 232, ...13. Chaloupka 157, 16. Heger 138, 19. Rohan 117, 44. Větrovský 24, 46. Král (oba ČR) 21.
Extrémní slalom: 1. Heger (ČR), 2. Ochoa (Šp.), 3. Desvignes (Fr.), 4. Přindiš, ...34. Tunka vyřazen v kvalifikaci, Rohan (všichni ČR) nedokončil kvalifikaci.
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Heger 178, 2. Přindiš 160, 3. Desvignes 148, ...29. Prskavec (ČR) 46, 33. Tunka 35, 69. Rohan 6.
Ženy:
C1: 1. Herzogová (Něm.) 103,25 (2), 2. G. Satková -0,06 (2), 3. Fišerová -2,90 (0), ...v semifinále 14. M. Satková (všechny ČR).
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Fišerová 251, 2. Franklinová (Brit.) 234, 3. Liliková (Něm.) 232, ...5. G. Satková 214, 8. M. Satková 196, 37. Matulková 31, 63. Morenová (obě ČR) 2.
Extrémní slalom: 1. Franklinová (Brit.), 2. Liliková (Něm.), 3. Arreguiová (Šp.), ...8. Fišerová vyřazena v semifinále, 25. M. Satková vyřazena v 1. kole, 47. Valíková (ČR) vyřazena v kvalifikaci.
Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Franklinová 204, 2. Fišerová 202, 3. Terčeljová (Slovin.) 195, ...17. M. Satková 71, 39. Valíková a Galušková obě 13, 70. Hilgertová 4, 74. Vojtová (všechny ČR) 4.

Reklama

Související témata: