Hlavní obsah

Komisař nesmí být brán jako nepřítel sportovce, zdůraznila nová šéfka Antidopingového výboru ČR Volková

Praha

Antidopingový výbor ČR (ADV ČR) vede poprvé v historii žena. Novou ředitelkou byla 1. června předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou jmenována čtyřicetiletá právnička Petra Volková. V minulosti spolupracovala s ČMFS a ČOV. Činnost výboru chce více přiblížit sportovcům i sportovní veřejnosti a prezentovat ji komplexněji, aby nebyla vnímána jen oblast testovací, ale i ta preventivní.

Foto: Archiv Petry Volkové

Ředitelka Antidopingového výboru ČR Petra Volková s členem Komise sportovců, fotbalistou Davidem Lafatou.

Článek

Při uvedení do funkce jste hovořila o šesti bodech Programu ADV ČR na tento rok, na které se chcete zaměřit. Můžete je přiblížit?

Antidopingový výbor zpracoval program, který má šest stěžejních oblastí. Jedná se například o mezinárodní a národní spolupráci. Pod tím si představujeme jednak spolupráci s antidopingovými výbory jiných zemí, ale také s mezinárodními sportovními organizacemi, včetně WADA, v níž má významné postavení předseda ČOV Jiří Kejval. Doma se to týká spolupráce například právě s Českým olympijským výborem, Státním ústavem pro kontrolu léčiv, Národní protidrogovou centrálou a dalšími. Výrazně chceme zlepšit prevenci, s tím souvisí pochopitelně i vzdělávání, a to nejen dopingových komisařů, ale i sportovců. Testování sportovců včetně vymahatelnosti sankcí za porušení antidopingových pravidel je samozřejmě další oblast a v neposlední řadě pak také participace na výzkumu a vývoji detekce zakázaných látek.

Dopingový komisař není u sportovců vítaný host. Jak chcete zlepšit jejich vzájemnou komunikaci?

Na začátku roku jsme snížili počet dopingových komisařů zhruba o dvacet, abychom mohli zvýšit frekvenci školení a zlepšit vzájemnou komunikaci komisařů se sportovci. Komisaři nám geograficky pokrývají celou republiku a my plánujeme vzdělávací semináře v Praze, Brně nebo Ostravě, abychom flexibilněji reagovali na celoplošné zabezpečení. Komisaři jsou důležití nejen proto, že při kontaktu se sportovci jsou často jedinými reprezentanty ADV ČR, ale i z hlediska informací, které sportovcům poskytují.

Sportovci si v souvislosti s komisaři nejednou stěžovali na jejich chování, zejména přístup a někdy až nadřazené vystupování. Budete je v tomto směru nějak instruovat?

Velmi důrazně budeme apelovat na přístup, chování i jednání se sportovci, protože chceme vzájemnou komunikaci výrazně zlepšit, aby dopingový komisař nebyl vnímán jako nepřítel, ale naopak jako odborník v oblasti dopingové kontroly. Samozřejmě v této věci počítáme s aktivní spoluprací Komise sportovců ADV ČR.

Takže s Komisí sportovců, kterou Antidopingový výbor ČR ustanovil už před dvěma lety, s vašim výrazným přispěním, počítáte i do budoucnosti?

Komise sportovců je jedním ze tří poradních orgánů ADV ČR. Jsme jedna z mála antidopingových organizací, která tento orgán má zakotven ve svých normách. Velmi si fungování komise vážím a počítáme s tím, že spolupráci ještě zintenzivníme. Komisi předsedá bývalá reprezentantka v basketbalu Ilona Burgrová, se kterou jsem v pravidelném kontaktu. Členem je mimo jiné fotbalista David Lafata, atlet Adam Sebastian Helcelet, ředitel hokejové extraligy Josef Řezníček a další aktivní i bývalí sportovci. Předpokládáme další prohlubování spolupráce, protože ADV musí chránit čistý sport a sportovnímu prostředí garantovat sport bez dopingu.

V čem by se měla zlepšit prezentace výboru směrem k široké veřejnosti?

Antidopingový výbor je od ledna 2020 příspěvkovou organizací Národní sportovní agentury a bylo třeba v mnoha ohledech nastavit konstruktivní spolupráci a nové procesy. S tím souvisí společná snaha ADV ČR a jeho poradních orgánů přiblížit činnost Antidopingového výboru ČR komplexněji a v širších souvislostech než dosud, a to sportovní i nesportovní veřejnosti.

V minulosti ADV ČR prezentoval především dopingové případy ze zahraničí, ale domácí jako by neexistovaly. Budete informovat i o domácích případech?

Statistika dopingových kontrol v České republice je standardně zveřejněna a průběžně aktualizována na webových stránkách ADV ČR a v této praxi budeme pochopitelně nadále pokračovat.

Reklama

Související témata: