Hlavní obsah

Kostelecký je Střelcem roku

BRNO

Olympijský vítěz z Pekingu v brokové střelecké disciplíně trap se konečně dočkal. Na střelnici v Brně - Soběšicích byl v pátek v poledne vyhlášen Střelcem roku 2011. K prvenství ve 13. ročníku ankety mu pomohly čtyři medaile z vrcholných soutěží. Během jednoho měsíce v Bělehradu vybojoval zlato v týmové soutěži a stříbro v kategorii jednotlivců na mistrovství Evropy a poté dvě stříbra na mistrovství světa.

Foto: PRÁVO

David Kostelecký.

Článek

Vítěz ankety byl ze svého prvenství příjemně překvapený. „Anketu jsem vyhrál v téměř sedmatřiceti letech, kdy mnozí jiní sportovci už ukončili kariéru. U nás je mezi střelci veliká konkurence, takže ani po zlatém olympijském Pekingu jsem v anketě nezvítězil. Katka Emmons byla lepší, přivezla si z Číny zlato a stříbro. Moc si proto titulu Střelec roku vážím a beru ho nejen jako ocenění loňské sezóny, která patřila k mým nejlepším,“ řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

V anketě hlasovalo 31 profesionálních trenérů a členů výkonného výboru Českého střeleckého svazu. Na anketních lístcích se objevilo devět jmen, Kostelecký získal osmnáct prvních míst.

Nový střelecký král prožil velmi vydařený rok. Jeho manželce, bývalé slovenské reprezentantce ve skeetu Lence Kostelecké, za svobodna Bartekové, se narodil syn Denis. „To jsem byl na Světovém poháru v Jižní Americe a strašně mě mrzelo, že jsem nemohl být u porodu,“ přiznal Kostelecký. Skvěle mu vyšly oba šampionáty v Bělehradu. V té době sice už nemohl získat účastnické místo pro OH v Londýně, protože Česko už dvě mělo, ale obě stříbra by mu účast zajistila. V těchto dnech už se Kostelecký chystá na start olympijské sezóny.

„Přes zimu jsem především odpočíval, protože minulý rok byl hodně náročný a letos to nebude o nic lehčí. To ale neznamená, že bych jen ležel a cpal se dobrotami. Mám svůj osvědčený systém přípravy, kombinace fitneska, tenisu a dalších doplňkových sportů. Když to počasí dovolilo, testoval jsem nové patrony pro Londýn. Věnoval jsem se i rodině a synovi Denisovi. Mám za sebou jedno soustředění na Kypru a koncem února tam absolvuji i první závody. Letos mě čekají dva Světové poháry, nová střelnice v Londýně a moje oblíbená v Lonatu, a k tomu květnové mistrovství Evropy v Larnace. Program je hodně podobný, jako před olympijským Pekingem,“ říkal mnohoslibně Kostelecký.

VÝSLEDKY STŘELEC ROKU 2011
1. David Kostelecký (Dukla Hradec Králové)63 b.
2. Jan Sychra (Dukla Hradec Králové)19
3. Jakub Tomeček (Kometa Brno )18
JUNUIOR ROKU 2011
1. Jitka Pešková (Kometa Brno)42
2. JIndřich Dubový (Dukla Plzeň)40
3. Jakub Tomeček (Kometa Brno)32
TALENT ROKU 2011
Jitka Pešková (Kometa Brno)41 bodů.
Cena prezidenta ČSS za mimořádný výkon v r. 2011
Jakub Tomeček (Kometa Brno) - na ME vybojoval účastnické místo na OH. Věkem je ještě junior
DOSAVADNÍ VÍTĚZOVÉ ANKETY
rokMuži, ženyJunioři, juniorkyTalent roku
1999Tenk MartinFrantal TomášBeranová Kateřina
2000Málek PetrValová LucieRychlík Luboš
2001Tenk MartinBeranová KateřinaKůrková Kateřina
2002Kůrková KateřinaCaknakis TomášPodhráský Martin
2003Januš MiroslavCaknakis TomášSýkorová Adéla
2004Kůrková KateřinaHyková LenkaProcházka Josef
2005Jeřábek Tomᚊmol VáclavŠmol Václav
2006Kůrková KateřinaHaman VáclavHaman Václav
2007Emmons KateřinaMusilová MichaelaHrabovský Adam
2008Emmons KateřinaMusilová MichaelaLorencová Jana
2009Marušková LenkaSlavíček MilošSlavíček Miloš
2010Lipták JiříVognarová GabrielaTomeček Jakub
2011Kostelecký DavidPešková JitkaPešková Jitka

Reklama

Související témata: