Hlavní obsah

Místo přípravy v teple sedím doma. Seškrtali nám peníze, posteskl si olympionik Kostelecký

Praha

Jednačtyřicetiletý střelec v brokové disciplíně trap, olympijský vítěz z Pekingu a čtvrtý z Ria David Kostelecký se měl v těchto dnech připravovat ve Španělsku a pálit stovky ran denně. Místo toho sedí doma. „Měli jsme plán přípravy, ale svaz nám seškrtal peníze,“ posteskl si v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Karel Brazdil

David Kostelecký.

Článek

Jak se chystáte v těchto mrazech na novou sezónu?

Sedím doma, ne doslova. Běhám na pásu pět až šest kilometrů, společně s kolegou Jiřím Liptákem chodíme plavat, do posilovny. Víc se dělat nedá. Naposledy jsem si vystřelil 30. prosince. Má to jedinou výhodu. Víc času s manželkou a dvěma syny.

Brokovnice by v tom mrazu dobře nefungovala?

V tom by nebyl problém, ale v tomhle počasí se opravdu smysluplně střílet nedá. Na střelnici je sníh a terče se v něm ztrácejí, nejsou dobře vidět. Navíc bych musel být nabalený, což jednak omezuje pohyb a nemám ani cit v rameni, připadám si, jako by ta flinta nebyla moje. Sice mám speciální rukavice, takže v prstu na spoušti bych cit měl, ale stejně by to bylo jen mrhání drahými patronami.

Co dělají největší soupeři?

Střílejí o sto šest v teple.

Vy jste nezvažovali soustředění v zahraničí?

Měli jsme ho v plánu. Teď jsme měli být s Jirkou Liptákem a trenérem Petrem Hrdličkou na jihu Španělska a o víkendu střílet první závod v Portugalsku, kde se sejde silná konkurence.

Proč tedy sedíte doma?

Střelecký svaz nám seškrtal naplánovaný rozpočet. Musí šetřit. Vedle dvou zmíněných akcí vypouštíme i další soustředění v Kataru a první dva závody Světového poháru v Mexiku a Indii. Do tepla vyjedeme až někdy koncem března do Portugalska a pak na Kypr, kde budeme koncem dubna střílet první velký závod, tedy Světový pohár. Před tím stihneme asi čtyři menší.

To vám stačí?

Samozřejmě nestačí. Zvažuji, že se v březnu podívám do Itálie, alespoň na čtyři dny, možná to otočím dvakrát. Mám novou brokovnici, potřebuji se s ní sžít a švagrová, slovenská reprezentantka Danka Barteková, telefonovala, že tam jsou dobré podmínky. Slovenští střelci ven vyjeli. Poolympijská sezóna bývá vždycky jiná, začíná se později, střílí méně závodů, ale tohle je moc.

Kdo vám zaplatí ta krátká italská soustředění?

Budu o tom jednat s Duklou, za kterou střílím a vždycky mi pomohla. Není to nic proti svazu, respektuji jejich rozhodnutí.

Nejsou za této situace v ohrožení evropský a světový šampionát?

To se uvidí. Evropa se střílí v červenci v Baku a svět na přelomu července a srpna v Moskvě. Snad se stihneme připravit, ale ty neodstřílené tisíce terčů mohou chybět.

Oba se s Liptákem připravujete s vidinou olympijského Tokia v roce 2020. Ministryně školství Kateřina Valachová a šéf ČOV Jiří Kejval v úterý na tiskové konferenci říkali, že olympionici dostanou na přípravu víc peněz, aby měli podmínky srovnatelné s konkurencí. Střelců se to netýká?

To není otázka pro mne, ale pro někoho, kdo má reprezentaci na starosti...

Reklama

Související témata: