Hlavní obsah

Na olympiádu do Vancouveru se chystá nejpočetnější česká výprava

Za necelých šest týdnů, 21. ledna 2010, bude plénum Českého olympijského výboru schvalovat nominaci na zimní olympijské hry ve Vancouveru. Již nyní je ale zřejmé, že se her v Kanadě zúčastní rekordní počet českých sportovců. Zatím nejpočetnější tým byl na posledních hrách v Turíně, kam odjelo 85 reprezentantů. Pro Vancouver zatím splnilo limity 91 sportovců a vedení ČOV počítá s tím, že minimálně 88 z nich za oceán odjede.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková patří k nejžhavějším českým nadějím pro hry ve Vancouveru.

Článek

„Po jednání ČOV s vedením jednotlivých svazů na konci listopadu vychází počet míst na 88. To číslo ale ještě není konečné, hýbat se může nahoru i dolů,“ řekl na úterním setkání s novináři místopředseda ČOV pro sport František Dvořák. Kvóty (viz tabulka níže) ale ještě musejí některé sporty potvrdit, například bobisté či sáňkaři.

Jisté je, že se v únoru Kanadě pod pěti kruhy nepředstaví v českých barvách žádný reprezentant v curlingu, skeletonu a hokeji žen. Nejpočetnější je naopak tradičně výprava hokejistů, která čítá 23 hráčů. Běžci na lyžích mají jedenáct míst, z toho osm chtějí muži a ženy by tím nemohly sestavit štafetu. Deset by mělo být biatlonistů, alpských lyžařů sedm. Nejmenší kvótu mají snowboardisté a rychlobruslaři (3).

Stav splněných kvalifikací podle nominačních kritérií ČOV
Alpské disciplíny 7Běh na lyžích 11
Biatlon 10Boby 6
Freestyle 6Krasobruslení 5
Lední hokej 23Rychlobruslení 3
Saně 5Severská kombinace 4
Skoky na lyžích 5Snowboarding 3
Celkem 88 sportovců

Nominační kritéria je možné plnit až do 17. ledna, o den později musejí zástupci jednotlivých disciplín předat na ČOV seznamy sportovců, kteří limity splnili. Kompletní podobu česká nominace získá na plenárním zasedání ČOV 21. ledna. „Již nyní se ale zužuje původní tzv. long list, na němž bylo 420 jmen. I s doprovodem a představiteli olympijského výboru by česká výprava neměla přesáhnout 180 osob,“ doplnil Dvořák.

Čeští sportovci odletí do dějiště her v několika vlnách. Část se vydá na zaoceánskou pouť spolu s vedením ČOV 29. ledna, nejpočetnější skupina pak odletí charterovým speciálem 4. února, kdy bude také oficiálně otevřena olympijská vesnice ve Vancouveru i ve Whistleru, kde najdou útočiště zástupci klasického a alpského lyžování, biatlonisté, závodníci z ledového koryta. Ve vesnici budou bydlet všichni čeští reprezentanti s výjimkou sjezdařky Šárky Záhrobské a boulařky Nikoly Sudové, které daly přednost soukromí.

Reklama

Související témata: