Hlavní obsah

Nejde o rekordy, ale bude to bolet, ví Sáblíková

Salt Lake City

Závody, k nimž vzhlíží od počátku sezony, jsou tady. Rychlobruslařka Martina Sáblíková ve čtvrtek a v sobotu obhajuje v Salt Lake City dvě zlaté medaile na světovém šampionátu na jednotivých distancích. Na trojce i pětce bude bojovat na oválu, kde loni při bitvách v rámci pohárového seriálu vylepšovala světový rekord na kratší z vytrvaleckých tratí.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Martina Sáblíková v cíli závodu na 3000 m v Calgary.

Článek

"Tahle sezona je zatím nahoru dolů. Mistrovství Evropy na začátku roku mi nevyšlo podle představ, leden byl pro mě celkově těžký, ale minulý týden byl dobrý. Věřím, že jsem na mistrovství světa dobře připravená," říká Sáblíková povzbuzená posledním triumfem z minulého týdne na trojce při SP v Calgary.

Teď ji čekají další porce kilometrů. "Už teď vím, že to bude bolet, ale každá medaile bolí. Zadarmo vám je nikdo nedá," má jasno před bojem na oválu, který patří mezi její oblíbené.

Už kvůli rekordním časům, které umožňuje velká nadmořská výška. Loni se o tom zase přesvědčila.

"Ani mi nepřijde, že je to už rok... Jasně, že jsem si na to vzpomněla, když jsem poprvé vkročila do haly. Celý závěr minulé sezony byl fantastický. Na to se nedá jen tak zapomenout. Zároveň je to závazek. Ale teď nejde o rekordy, ale o to být co nejrychlejší," pokračuje Sáblíková.

Do dějiště MS na jednotlivých tratích se přesunula z Calgary, kde si minulý týden upevnila vedení v průběžném pořadí Světového poháru.

První start čeká dvaatřicetiletou rychlobruslařku ve čtvrtek, od 20:30 SEČ se pojede závod na tříkilometrové trati. "Pro mě je teď důležité, abych byla schopná zopakovat výkon z Calgary, kde jsem předvedla téměř perfektní jízdu. Uvidíme, na co mi to bude stačit. Za každou medaili bych byla šťastná. Nechtěla bych se domů vracet s prázdnýma rukama," přemítá Sáblíková.

Minulý týden zajela v Calgary vynikající čas 3:54,936. Na to, že by nyní atakovala svůj světový rekord, ale nemyslí. "Tohle vůbec neřeším, vážně ne. Když se na ten čas podívám, tak je to jako z říše snů. Vždyť naposledy v Calgary jsem zajela těsně pod 3:55, což byl skvělý čas. Tohle je ještě o tři vteřiny rychlejší," poukazuje svěřenkyně trenéra Petra Nováka na své loňské maximum ze Salt Lake City - 3:52,02.

Boj o medaile, kterých má pořádnou sbírku, nebere zdaleka jako všední či snad dokonce jednoduchý. "Spousta lidí si řekne, že mám doma dvacet zlatých medailí z mistrovství světa, že musím jasně vyhrát, ale tak snadné to není. Kdybych získala medaili, byla bych spokojená. Možná si někdo říká, že je to málo, ale pro mě by to bylo hrozně moc," připomíná Sáblíková.

Druhý start na MS čeká rodačku z Nového Města na Moravě v sobotu (20:30), kdy se představí na trati 5000 metrů. Pojede o jedenácté zlato na téhle trati. Následně by měla v neděli nastoupit i na patnáctistovce (20:30), na kterou se také kvalifikovala. "Zatím mám v plánu, že ji pojedu, ale finální rozhodnutí uděláme až před závodem. Pro mě jsou hlavní tratě tři a pět kilometrů. I podle toho, jak na nich dopadnu, jak se budu cítit, se rozhodneme, jestli nastoupím i v neděli," uvažuje.

Vedle Sáblíkové se v Salt Lake City představí i Nikola Zdráhalová, která si vybojovala start na tratích 500, 1000, 1500 a 3000 metrů.

Reklama

Související témata: