Hlavní obsah

Neovlivní.cz: Hnilička to vzdal! V NSA skončil kvůli nedůvěře premiéra

Praha

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička odstoupil v pondělí kvůli nedůvěře, kterou cítil ze strany premiéra Andreje Babiše. Napsal to server Neovlivní.cz. Sám bývalý hokejový brankář na tiskové konferenci jako důvod své rezignace uvedl enormní pracovní vytížení, které už nehodlal dál podstupovat. Jeho nástupcem jmenovala vláda ještě týž den Filipa Neussera, současného kouče pozemních hokejistek.

Milan Hnilička a Národní sportovní agentura. To spojení už neplatíVideo: ČTK

 
Článek

"Ty nejdůležitější důvody jsou asi ve světle posledních měsíců pracovní vytížení a s tím spojený rodinný život. To vytížení bylo opravdu enormní. Nebylo to nijak impulzivní rozhodnutí, přemýšlel jsem o tom už dlouho," řekl Hnilička novinářům. Zdůraznil, že s výsledky kontroly ministerstva financí, na které upozornil server Seznam Zprávy, jeho odchod nijak nesouvisel.

Neovlivní.cz s odkazem na informace nejmenovaného Hniličkova spolupracovníka napsal, že pravým důvodem odchodu olympijského vítěze z Nagana a mistra světa z čela NSA bylo rozčarování ze změny přístupu předsedy vlády Andreje Babiše.

„Byl skutečně zklamaný, jak se proměnil premiérův vztah k němu. Říkal mi, že mu premiér do očí vpálil, že mu nevěří a on s tím nedokázal nic udělat. Snažil se mu vysvětlit, že informace, které o chodu agentury i o něm samém má, jsou nepravdivé, ale nepovedlo se mu to. Premiér jako by ho nevnímal," cituje Neovlivní.cz jednoho z Hniličkových spolupracovníků.

Foto: Foto Vlastimil Vacek, Právo

Milan Hnilička ve své pracovně.

Dnes již bývalý šéf sportovní agentury údajně již od března se svými nejbližšími mluvil o tom, že jen obtížně hledá motivaci k další práci. Své odstoupení prý rovněž odkládal mimo jiné proto, aby dohlédl na vyplacení peněz sportovním klubům, které se starají o děti a mládež. Kvůli koronavirovým omezením se řada z nich ocitla ve svízelné ekonomické situaci. V zájmu urychlení výplaty peněz najala agentura externí firmu na pomoc se zpracováváním žádostí.

Kvůli informacím o angažování externí firmy poslal premiér Babiš v únoru do agentury kontrolory. Tehdy se nechal slyšet, že pokud kontrola odhalí závažná pochybení, Hniličku z funkce předsedy odvolá. Kontroloři podle informací serveru Seznam Zprávy našli vedle externí firmy i další nedostatky při vypisování podmínek dotací, ale NSA jejich zjištění připomínkovala a ministerstvo financí ještě závěry nevydalo. Hnilička na tiskové konferenci zdůraznil, že jeho rezignace s kontrolou nesouvisí. Tvrdil, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se chystalo jeho odvolání.

Podle Neovlivní.cz k Hniličkovu odchodu přispělo i premiérovo rozhodnutí umístit do funkce náměstkyně Soňu Bergmannovou, někdejší Babišovu manažerku v Agrofertu. „Díky ní byl detailně informován o chodu agentury, ovšem poněkud jednostranně," píše server. Také nejmenovaný blízký Hniličkův spolupracovník mu potvrdil, že Bergmannová s Hniličkou nikdy nebyli na jedné lodi a že se „na odchodu svého šéfa podepsala významným dílem".

Poté, co mu Hnilička v neděli oznámil svůj úmysl rezignovat, premiér nelenil. Už na jedenáctou dopoledne si na úřad vlády pozval reprezentačního trenéra pozemních hokejistek Neussera. A odpoledne jej vláda jmenovala do čela sportovní agentury.

"Neusser byl ve hře coby možný kandidát na Hniličkova nástupce už několikrát. Paradoxně ale premiér před časem o Hniličkově výměně přestal mluvit, protože si nebyl jistý, že Neusser je vhodný člověk. Nadto nebylo jasné, jestli vůbec tuhle funkci pár měsíců před volbami chce," tvrdí Neovlivní.cz.

Reklama

Související témata: