Hlavní obsah

Nizozemská princezna Margriet zahájila MS handicapovaných atletů

ASSEN

V sobotu večer zahájila v severonizozemském Assenu sestra královny Beatrix princezna Margriet mistrovství světa handicapovaných atletů. Účastní se ho 1200 sportovců ze 78 zemí a potrvá do 10. září. Českou republiku reprezentuje v Holandsku včetně sedmi juniorů 38 závodníků, mezi nimi pět obhájců zlatých medailí z předchozího světového šampionátu ve francouzském Lille.

Foto: Handisport.cz

Česká výprava při zahájení MS handicapovaných atletů v Assenu.

Článek

Každou zemi na zahájení reprezentovalo 5 vlajkonošů. Čeští vlajkonoši představovali nastupující atletickou generaci v čele se stříbrným medailistou v hodu diskem z paralympiády v Aténách jednadvacetiletým Miroslavem Šperkem.

Během slavnostního zahájení vířili na pódiu tanečníci v rytmu samby i gymnasté na trampolínách,  organizátoři se snažili co nejvíc zapojit samotné publikum. Na závěr se většina haly nadšeně a spokojeně roztančila v latinskoamerickém stylu spolu s kapelou Belle Perez.

Bylo vidět, že Assen se na handicapované atlety po třech letech (v roce 2003 hostil mistrovství Evropy) skutečně těšil, jak ostatně připomněl i předseda organizačního výboru šampionátu Peter van Aanholt: "Trénovali jsme na tohle mistrovství od roku 2003, to vy všichni také. Teď jen doufáme, že se vám u nás bude líbit, v následujícím týdnu zužitkujete svoji tvrdou přípravu a šampionát bude patřit k vrcholům vaší kariéry."

Machová a Němec do výboru atletiky IWAS

Česká republika ještě před zahájením světového šampionátu zaznamenala sportovně-diplomatický úspěch. Iva Machová a Martin Němec byli na valné hromadě atletiky mezinárodní organizace tělesně postižených sportovců IWAS zvoleni do výboru atletické sekce. Mezinárodní technická delegátka a trenérka Machová je ve výboru coby sekretář a bdí nad jeho hospodařením, dvojnásobný paralympijský vítěz v hodu diskem, světový rekordman i šampión Němec zastupuje zájmy sportovců.

Na valné hromadě atletiky IWAS bylo také odsouhlaseno, že se nebudou zvyšovat hmotnosti náčiní pro některé skupiny handicapovaných sportovců. Stejnou věc následně posvětila valná hromada atletiky Mezinárodního paralympijského výboru, nejvyšší výkonný orgán. Proti zvyšování vah Česká republika dlouhodobě protestovala mimo jiné i proto, že u nejvíce handicapovaných sportovců, kteří mají postižené i horní končetiny, hrozilo, že bude docházet ke zraněním s dlouhodobými následky.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články