Hlavní obsah

Olympijský výbor USA chce odebrat gymnastické federaci oprávnění

New York

Olympijský výbor USA (USOC) hodlá odebrat národní gymnastické federaci oficiální status zástupce sportu. Podle představitelů USOC je federace po skandálu se sexuálním zneužíváním závodnic reprezentačním lékařem Larrym Nassarem v takovém stavu, že není schopna zvládat potřebné úkoly.

Foto: Cory Morse, ČTK/AP

Bývalý reprezentační lékař Larry Nassar.

Článek

"Je to situace, která nemá žádné dokonalé řešení. Tohle rozhodnutí se nám nedělalo snadno," uvedli zástupci USOC v oficiálním prohlášení. "Z krátkodobého hlediska nyní musíme zajistit, aby měly gymnastky potřebnou podporu a mohly se dál připravovat a závodit," dodali.

Podle výkonné ředitelky USOC Sarah Hirshlandové bude nyní vytvořena komise, která situaci posoudí a vypracuje zprávu s doporučením dalšího postupu. Výkonný výbor USOC pak bude hlasovat o tom, zda svazu oficiální status ponechat, nebo odebrat.

Bývalý reprezentační lékař Nassar byl letos odsouzen k mnohaletým trestům vězení za sexuální obtěžování mladistvých gymnastek včetně několika olympioniček a držení dětské pornografie. V souvislosti s kauzou byl v říjnu zatčen i někdejší šéf federace Steve Penny, který je podezřelý z manipulace s důkazy.

Podle některých kritiků se ale USOC chce jen zbavit vlastní odpovědnosti. Některé poškozené gymnastky totiž spolu se svazem zažalovaly i olympijský výbor za to, že je nedokázal před Nassarem ochránit.

Reklama

Související témata: