Hlavní obsah

Olympionici v Soči zřejmě budou mít oblečení s motivy od Muchy

Praha

Po oblečení s motivy Františka Kupky na letní olympiádě v Londýně budou čeští sportovci na zimních hrách v Soči nosit opět oděv s uměleckým vzorem. Inspirací se stalo podle všeho dílo Alfonse Muchy.

Foto: Sport.cz

Při návštěvě Českého domu dostal Jaromír Jágr jako dárek populární holínky, s nimiž česká výprava při nástupu během zahajovacího ceremoniálu ohromila svět.

Článek

Český olympijský výbor odhalí vizuální motiv oblečení pro Soči v úterý. "Nechte se překvapit," odvětil ČTK mluvčí ČOV Alexandr Kliment na otázku, zda motivem bude Mucha.

Napovídá tomu, že představení se uskuteční v Obecním domě, kde se právě koná expozice 116 Muchových plakátů ze sbírky Ivana Lendla. Bývalý první tenista světa má být odhalení přítomen.

Podle informací MF Dnes by mělo mít oblečení motiv jednoho z návrhů první československé poštovní známky, které Mucha vytvořil. První známka s panoramatem Hradčan se do oběhu dostala dva měsíce po vzniku státu v roce 1918 .

Na posledních dvou olympiádách čeští sportovci svým oděvem zaujali. Ve Vancouveru 2010 poutali pozornost pestrobarevnými oděvy, loni v Londýně zaujali holinkami a inspirací oblečení byl obraz Amorfa - Dvoubarevná fuga z Kupkovy tvorby. Obě kolekce si mohli zájemci poprvé v historii zakoupit.

Reklama

Související témata: