Hlavní obsah

Petici proti OH v Tokiu během pár hodin podepsalo 50 tisíc Japonců

Tokio

Japonci i nadále nesouhlasí s konáním olympiády v Tokiu uprostřed pandemie koronaviru. Poslední petici proti uspořádání her během prvních 24 hodin podepsalo 50 tisíc lidí.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Petici proti pořádání olympijských her v Tokiu podepsalo za jediný den na 50 000 Japonců.

Článek

Olympiáda se měla v Tokiu původně uskutečnit už před rokem, ale kvůli covidu byla odložena. A přestože má Japonsko i nyní velké problémy s nákazou, organizátoři a Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zrušení her nepřipouštějí.

Tři měsíce před startem her ale v Tokiu a Ósace a několika dalších prefekturách stále platí výjimečný stav. Navíc je podle řady médií pravděpodobné, že neskočí 11. května, ale bude naopak prodloužen.

Foto: Kim Kyung-Hoon, ČTK/AP

Olympijský oheň putuje Japonskem.

Podporu nemají hry ani u veřejnosti a podle průzkumů s pořádáním nesouhlasí 70 až 80 procent Japonců. Nelibost dali najevo i v petici, kterou před pár dny zorganizoval neúspěšný kandidát na tokijského guvernéra Kendži Ucunomija. V petici upozornil na to, že v Japonsku zatím byla očkována pouhá dvě procenta obyvatel. Poukázal také na skutečnost, že organizátoři si vyžádali 10 tisíc zdravotníků a počet nedávno navýšili o 500 sester, proti čemuž se ohradily odbory.

"Abychom mohli olympiádu i paralympiádu pořádat, bude kvůli ní muset být vyblokováno obrovské množství zdravotníků a zdravotnických zařízení a dalšího vybavení," stojí v petici.

Odložená olympiáda má v Tokiu odstartovat 23. července a Japonsko na její organizaci oficiálně vydalo 15,4 miliardy dolarů. Důležité je také uskutečnění her pro MOV, protože přes 70 procent jeho příjmů tvoří prodej televizních práv.

Reklama

Související témata: