Hlavní obsah

Philadelphia oplatila Atlantě porážku, zářili Embiid, Tatum a Dončič

Basketbalisté Philadelphie zvítězili v NBA nad Atlantou 121:109 a vrátili tak Hawks páteční venkovní porážku. Strůjcem triumfu Sixers byl pivot Joel Embiid, který zaznamenal 42 bodů a deset doskoků. Reprezentační rozehrávač Vít Krejčí v dresu Atlanty potřetí za sebou do hry nezasáhl.

Foto: Kyle Ross, Reuters

Basketbalista Philadelphia 76ers Joel Embiid

Článek

Ještě o bod více než Embiid nastřílel Jayson Tatum a dovedl Boston k vítězství 117:108 nad Detroitem. Zatímco oba si vylepšili sezonní maximum, Luka Dončič se přes čtyřicetibodovou hranici dostal v tomto ročníku už potřetí a 42 body, 13 doskoky a 10 asistencemi řídil výhru Dallasu 117:112 nad Portlandem.

Atlanta ve Philadelphii už v první čtvrtině nabrala dvoucifernou ztrátu a ta postupně narostla až na 27 bodů. Nedařilo se jí především zastavit Embiida. "Chyběla nám obrana. V prvních třech čtvrtinách jsme jim dovolili pokaždé přes třicet bodů. A když k tomu přidáme našich 19 ztrát, pak je jasné, že jsme nemohli vyhrát," zlobil se trenér Atlanty Nate McMillan, který Krejčího do hry nepustil. Nejlepším střelcem Atlanty byl tradičně Trae Young s 27 body a 11 asistencemi, Dejounte Murray přidal 23 bodů.

Dončič opět ukázal, proč je nejlepším střelcem sezony. Proti Portlandu, který patří k nejpříjemnějším překvapením, už v první čtvrtině nastřílel 14 bodů a určil ráz zápasu. Obrana Portlandu si nevěděla rady zejména s jeho nájezdy do koše a Dončič nakonec zaznamenal potřetí triple double. Jen o dva body zaostal za svým bodovým maximem v sezoně.

"A přitom u toho vypadal, že je na procházce v parku Je neuvěřitelné, s jakou lehkostí Luka hraje," ocenil svou hvězdu trenér Dallasu Jason Kidd. Dončičovi sekundoval Spencer Dinwiddie, který dvě minuty před koncem za vyrovnaného stavu trefil dvě trojky a zápas rozhodl. "Luku zdvojovali, ale dobře to přečetl a já z toho měl volné střely," řekl Dinwiddie. Portlandu nestačilo ani 37 bodů Jeramiho Granta ani 29 bodů a 12 asistencí Damiana Lillarda.

Nejlepším střelcem dne byl s 43 body Tatum. Tentokrát se nemohl spoléhat na pomoc druhé hvězdy Bostonu zraněného Jaylena Browna, a tak vzal odpovědnost v útoku na sebe a koš soupeře zasypal 28 střelami. Výsledkem bylo jeho sezonní maximum.

Brooklyn i bez potrestaného Kyrieho Irvinga zvítězil 110:95 na hřišti Los Angeles Clippers. Kevin Durant k tomu přispěl 27 body. Washington vyhrál potřetí za sebou, a to 121:112 nad Utahem. Kristaps Porzingis zaznamenal 31 bodů. Nejhorší tým soutěže Houston dlouho sahal po třetí výhře, ještě dvě minuty před koncem držel v New Orleans vyrovnané skóre. Jenže koncovku nezvládl a domácí Pelikáni zakončili zápas šňůrou 13:0. Zion Williamson k výhře přispěl 26 body.

Reklama