Hlavní obsah

Přelom v boji proti dopingu? Američané představili zákon, pojmenovaný po Rusovi. WADA má výhrady

Washington

Americký Senát schválil návrh zákona, jenž umožní americké justici trestně stíhat osoby zapletené do dopingových spiknutí na mezinárodních akcích, kterých se zúčastní američtí sportovci, sponzoři či vysílací společnosti. Takzvaný Rodčenkovův antidopingový zákon, který už dříve prošel Sněmovnou reprezentantů, nyní čeká jen na podpis prezidenta.

Foto: Sport.cz

Spojené státy představily nový Rodčenkovův zákon, který by měl pomoci v boji s dopingem.

Článek

Zákon je pojmenován po bývalém řediteli moskevské antidopingové laboratoře Grigoriji Rodčenkovovi, jenž pomohl odhalit ruské dopingové podvody na zimních olympijských hrách v Soči 2014 a dalších velkých akcích. Nyní žije v utajení v USA.

Americký antidopingový zákon není namířen proti samotným sportovcům přistiženým při podvádění a nemusí se vztahovat jen na akce konané ve Spojených státech. Osobám organizujícím dopingové programy podle něj hrozí až desetileté vězení a pokuta jeden milion dolarů (22 milionů korun).

Američané nadšeni, WADA zákon rozporuje

Zatímco šéf Americké antidopingové agentury Travis Tygart označil schválení zákona za "velkolepý den pro boj za čistý sport", Světová antidopingová agentura (WADA) proti němu dlouhodobě protestuje. Podle ní globální boj proti dopingu spíše destabilizuje a odradí informátory.

"Rodčenkovův zákon může vést k tomu, že se budou překrývat zákony v různých jurisdikcích, což poškodí snahu mít pro všechny sportovce na světě jednotná pravidla. Toto sladění pravidel je přitom naprostným základem světového antidopingového programu," uvedla WADA v reakci pro agenturu Reuters.

Agentura se zároveň pozastavila nad tím, že zákon se v původním návrhu týkal i amerického profesionálního a vysokoškolského sportu, ale v konečné verzi už nikoli. "Když ten zákon není dost dobrý pro americký sport, proč je tedy v pořádku pro zbytek světa?" napsala WADA.

Reklama

Související témata: