Hlavní obsah

Při Evropském poháru žokejů v Praze poběží i Nagano Gold

Sedmiletý hřebec Nagano Gold bude jednou z hvězd sedmého ročníku Evropského poháru žokejů. Na české dráhy se tuzemský kůň roku 2019 a 2020 vrací po čtyřech letech a v sobotu 25. září se představí ve 43. Velké ceně českého turfu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Myslíme, že nastal čas Nagano Golda opět ukázat českému publiku, které si to za svou věrnost dostihovému sportu i skvělou atmosféru na Evropském poháru žokejů zaslouží," řekl trenér Václav Luka mladší v tiskové zprávě. "Čtyři roky tady nebyl, objel svět a udělal obrovský kus práce. V těch top dostizích už nemá co dokazovat. Loni dobyl Varšavu, předtím se ukázal v Ascotu, Paříži nebo Deauville a celou dobu mu u nás fandilo hodně lidí," řekl Luka.

Nagano Gold stáje Syndikát V3J naposledy startoval v Česku 1. října 2017, kdy pod Davidem Liškou ovládl velmi lehce klasický St. Leger. Celkem dosud absolvoval 29 dostihů, z toho sedmkrát zvítězil a na dotacích vyběhal 8,2 milionu korun.

Evropského poháru se v Chuchle Areně zúčastní dvanáct žokejů z deseti zemí světa. Z domácích jezdců se představí Václav Janáček a na divokou kartu úřadující český šampion Jan Verner. Po pěti letech se vrací do Prahy čtyřiapadesátiletý Francouz Gérald Mossé, přijede třeba i předloni celkově druhý Nizozemec Adrie de Vries a ženou v sedle bude Němka Sibylle Vogtová.

"Zájem o letošní účast je mimořádně velký. V jednu chvíli se rýsovala i možnost vyrovnání rekordního počtu šestnácti jezdců, ale nakonec jsme museli s těžkým srdcem zohlednit počty přihlášených koní a omezit počet nominací tak, abychom všem účastníkům garantovali srovnatelný počet startů," vysvětlil člen pořadatelského týmu Jiří Vávra.

Historie poháru žokejů se píše od roku 2015 a jako jediný dvakrát vyhrál Bauyržan Murzabajev z Kazachstánu (2016 a 2018). V roce 2019 se z triumfu radoval hvězdný Belgičan Christoph Soumillon, který v cizině často jezdil Nagano Golda.

Reklama