Hlavní obsah

Rusko se odvolalo proti trestu WADA, případ posoudí arbitráž

Rusko se odvolalo proti čtyřletému zákazu účasti na vrcholných sportovních akcích, který mu udělila Světová antidopingová agentura (WADA). Národní antidopingová agentura RUSADA zaslala vedení WADA dopis s vyjádřením nesouhlasu s trestem. Po tomto kroku se nyní případem začne zabývat sportovní arbitrážní soud (CAS).

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruské problémy s dopingem se prohlubují.

Článek

WADA 9. prosince potrestala Rusko za zmanipulování dat z moskevské laboratoře. Rozhodla, že příští čtyři roky nesmí země na olympijských a paralympijských hrách a světových šampionátech vystupovat pod svou vlajkou a se svou hymnou. Na vrcholných akcích včetně OH 2020 v Tokiu a ZOH 2022 v Pekingu by se mohli jako neutrální sportovci představit jen ruští závodníci, kteří prokazatelně nemají se systematickým dopingem v zemi nic společného.

Vedení RUSADA následně deklarovalo, že se proti sankcím odvolá. Dnes ředitel agentury Jurij Ganus informoval o odeslání dopisu s formálním nesouhlasem a dalších dokumentů. Rusové mají vlastní analýzu, která nesrovnalosti v datech vysvětluje nestabilitou softwaru používaného v moskevské laboratoři a zásahy ze zahraničí.

Verdikt WADA tak bude posuzovat arbitráž. CAS po obdržení odvolání vybere tříčlenný tým arbitrů, kteří pak budou mít tři měsíce na rozhodnutí.

Reklama