Hlavní obsah

Skautoval pro Seattle, teď chce úspěch s baseballisty Eagles Praha

Hledal talenty pro klub zámořské profesionální soutěže MLB Seattle Mariners, teď už třetím rokem šéfuje Vladimír Chlup baseballovému týmu Eagles Praha. Po konsolidaci kádru chce nabourat hegemonii brněnských Draků, napodobit Kotlářku, která vyhrála extraligu v roce 2015. Právě s ní odehráli Pražané první dva zápasy (12:7, 7:11), ovšem v pátek čeká Eagles domácí premiéra (19:00) s Technikou Brno.

Foto: Jan Beneš

Vladimír Chlup, trenér baseballistů Eagles Praha.

Článek
Fotogalerie

Co čekáte od vaší třetí sezóny v Krči?

První sezónu jsem měl zadání zachránit extraligu, druhou jsme chtěli útočit na wild card (druhé a třetí místo - souboj o finále), což se nám nepovedlo. Letos bych se chtěl minimálně mezi tři týmy bojující o titul dostat, mým tajným cílem je finále.

Je to reálné?

Udělali jsme pro to úplně všechno - doplnili kádr, přitáhli zpátky dva importy (zahraniční hráče) plus získali třetího, který, věříme, že dopadne líp než naše loňská posila. Plus jsme rozšířili spolupráci s Bleskem Jablonec, odkud přišli nejlepší hráči.

V čem bude letos síla týmu?

Eagles jsou každoročně velice silní na pálce. Co se týká nadhozu, tak jsme měli kvalitní startery, bohužel další nadhazovači některé zápasy neudrželi. Letos máme kvalitní startery tři, plus máme dobré ruce na další průběh zápasu. Největší zlepšení očekávám v poli - dělali jsme spoustu chyb. Od letoška jsem zaměstnaný i jako správce, starám se především o centrální hřiště a dělám všechno pro to, aby se kluci neměli na co vymlouvat.

Na které nadhazovače budete spoléhat?

Jedničkou je Tomáš Duffek, druhým starterem pak Američan Taylor Thurber, nový muž v kádru. Joe Wittig odházel celou zimní sezónu v Austrálii, takže jeho ruka už je v pořádku. Třetím zahajovacím nadhazovačem tedy bude on. S ním bude o tento post bojovat Holanďan Rick van Dijck. Konkurence je na každém postu včetně nadhozu.

Působil jste nějaký čas jako skaut celku MLB Seattle Mariners. Pomáhá vám zámořská zkušenost v hledání zahraničních posil?

To úplně ne. I když, moje jméno je docela známé, moc lidí z Evropy se takhle k americkému baseballovému prostředí nedostane. Takže je pro mě asi jednodušší komunikovat s oslovenými hráči.

Jak se vůbec český trenér dostane k hledání talentů pro profesionální klub z Ameriky?

Na začátku tisíciletí se evropští trenéři mohli dostat na stáž do Ameriky a já měl štěstí, že jsem odletěl na 14 dní do Seattlu, kde mě oslovili a zeptali se, jestli bych se jim o to nechtěl v Čechách a východní Evropě starat.

Co to pro vás obnášelo?

Chtěli, abych se zúčastňoval try outů (výběrů mladých hráčů), posílal reporty z vrcholných mládežnických akcí, na které jsem jako kouč reprezentace jezdil. A případně napsal, kdyby mě někdo zaujal v extralize.

Co čekáte od zahraničních posil?

Čekám od nich profesionální přístup, aby si z nich mohli brát mladí hráči příklad. Ten dobrý. (smích) A věřím, že budou podávat nadstandardní výkony. I díky nim máme zdravou konkurenci na každém postu. Avizoval jsem během zimní přípravy, že nikdo - včetně stálic - neodehraje takové kvantum zápasů jako loni.

Nemůže to dělat mezi hráči problémy?

Nemyslím si. Budu se snažit během základní části spravedlivě rozložit síly mezi všechny hráče. Možná to bude znít trošku sebevědomě, ale když počítám s účastí v horní šestce, která začíná opět od nuly, tak pro mě základní část je přípravou, abych dokázal vybrat nejlepší sestavu pro nadstavbu. A boj o titul.

Kdo bude největším konkurentem v souboji o medaile?

Draci Brno mají svou kvalitu, ostravští Arrows nijak neoslabili, takže tyhle dva týmy rozhodně budou hrát o špici. Pevně doufám, že se k nim přiřadíme i my a budeme od začátku na ně útočit. Fanoušci se mohou přesvědčit už teď v pátek, kdy hrajeme první domácí zápas.

Reklama

Související témata: