Hlavní obsah

Sladká tečka! Sáblíková myslela, že je triumf v háji. Ani hlasatel ji nepřesvědčil

Heerenveen

Seděla uvnitř oválu haly v Heerenveenu, s úžasem sledovala výkon Kanaďanky Isabelle Weidemannové a byla si jistá, že sen o třináctém triumfu v celkovém pořadí Světového poháru na dlouhých tratích je v troskách. Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková žila v přesvědčení, že zůstane dva body za reprezentantkou země javorového listu. Když spatřila výsledky na světelné tabuli, kde byla o čtyři body první, oněměla. „Vážně jsem myslela, že je celkové vítězství v háji. Je to senzační tečka za sezonou," smála se dvaatřicetiletá reprezentantka, která v závěrečném podniku světového poháru na 3000 metrů v nizozemském Heerenvenu skončila čtvrtá.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková si po trojce v Heerenveenu zajistila vítězství ve Světovém poháru na dlouhých tratích.

Článek

Potřinácté v kariéře jste ovládla celkové hodnocení světového poháru na dlouhých tratích. V závěrečném dějství seriálu na 3000 metrů jste startovala v předposlední jízdě, v absolutním pořadí druhá Weidemannová jela za vámi. Trpěla jste hodně při sledování výkonu, po němž slavila vítězství, ale na celkové prvenství nedosáhla?

Měla jsem hrozné nervy. Nespočítala jsem si všechny varianty. Soustředila jsem se, abych porazila Ivanie Blondinovou, která byla před startem závodu za mnou. Když jsem viděla, že to klaplo, oddechla jsem si. Po vítězství Isabelle Weidemannové jsem si byla jistá, že je to v háji a prvenství je o pár bodů fuč. Pak hlasatel oznámil, že jsem vyhrála Světový pohár. Nevěřila jsem mu. Žila jsem v přesvědčení, že pořadí blbě spočítal. Myslela jsem, že potřebují být třetí. Když se výsledky objevily na světelné tabuli a já viděla, že čtyři body rozdílu hrají pro mě, byla jsem moc ráda.

Naplnil poslední závod sezony vaše očekávání? Šlo o tuhou bitvu?

Protrpěla jsem si to od začátku do konce. Vlastně už od rozjíždění. Jelo se mi dobře přibližně prvních dvě stě metrů. Zbytek stál za starou bačkoru. Hrozně jsem se trápila.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková po závodu na tři kilometry v nizozemském Heerenveenu.

Tušíte, proč jste se nedostala do obvyklé pohody?

Možná šlo o důsledek posledního závodu. Všechno ze mě už spadlo. Celkově šlo o zvláštní finále sezony. Při rozjíždění jsem se octla na zemi a nechápala jak. Bylo to docela vtipné.

Co se přesně přihodilo při rozjíždění před startem vaší jízdy?

Já se soustředila na jízdu a promítala si v hlavě, co mám dělat technicky při závodě. Ale dala jsem si nohu za nohu tak moc, že jsem si brnkla jedním nožem o druhý a skopla se. Říkala jsem si, že to není možné, protože jsem celou sezonu nespadla. A pak žuchnu před posledním závodem, když je vyprodaná celá hala. Smála jsem se sama sobě.

Přestože jste nakonec finišovala čtvrtá, bramborová medaile z posledního dějství světového poháru má určitě hodně sladkou chuť?

Je to bezvadná tečka. V Heerenveenu se potvrdilo, jak je startovní pole vyrovnané. Každý závod může vyhrát někdo jiný. Mám zlato z mistrovství světa, teď třináctý titul za světový pohár. Prostě výborná sezona.

Reklama

Související témata: