Hlavní obsah

Střelec Kostelecký byl na ME diskvalifikován kvůli těžkým patronám

Karel FeltPrávo
Aktualizováno

Nevídaná věc se stala v úterý českému brokovém střelci Davidu Kosteleckému v disciplíně trap na mistrovství Evropy v Mariboru. Po první položce, v níž trefil čtyřiadvacet terčů, mu rozhodčí převážili patrony a diskvalifikovali jej pro jejich nadváhu.

Foto: Karel Brazdil

David Kostelecký.

Článek

„Kontroly váhy mezi položkami jsou naprosto běžné. Standardní váha brokové patrony pro trap je 24 gramů, tolerance pak půl gramu nahoru. Kontrolují se namátkově dvě patrony. Davidovi navážili 24,6 a 24,7 gramu," uvedl pro Sport.cz a Právo důvody diskvalifikace šéf české výpravy na ME a sportovní ředitel Českého střeleckého svazu Vladislav Šaňák.

Kosteleckému se něco takového ještě nestalo. „Nejsmutnější na tom je, že za tohle střelec nemůže. Dostane krabice patron a je nepředstavitelné, že by je vážil. Navíc David je dostává od zahraničního výrobce, který je i jedním z jeho sponzorů. Hned ve středu se za ním rozjede, aby problém řešil," dodal Šaňák.

Kostelecký, a s ním i celé reprezentační družstvo, tak ztratil šanci na dobré umístění. Český střelec měl šanci kromě finanční prémie si vystřílet i novou brokovnici. Pro něho i svaz to je i finanční ztráta. Olympijský vítěz z Pekingu je přitom letos ve skvělé formě. Vyhrál dva závody Světového poháru a získal účastnické místo pro OH v Riu.

Mistrovství Evropy v sportovní střelbě z brokových, kulových a velkorážných zbraní v Mariboru:
Trap:
Muži (po prvním dnu):
1. Kovačócy (SR) 75
27. P. Vaněk 71
37. Lipták 71
Kostelecký (všichni ČR) diskvalifikován
Velkorážná terčovnice vleže:
Muži:
1. Sauveplane (Fr.) 599
Družstva:
1. Rakousko 1790

Reklama

Související témata: