Hlavní obsah

Střelecká paráda! Lipták s Kosteleckým ve finále Světového poháru. Mohou zopakovat olympiádu

Larnaka

Ve finále Světového poháru v brokové střelbě v Larnace se v disciplíně trap může opakovat olympijské Tokio. Do závěrečných bojů postoupili jak z her zlatý Jiří Lipták, tak i stříbrný David Kostelecký. „To by byla paráda! Tokio je nezapomenutelné, ale svým způsobem neopakovatelné,“ jásal Lipták.

Foto: Archiv: Jiří Lipták

Jiří Lipták na archivním snímku.

Článek

„V sobotním finále střílejí každý proti jinému soupeři, takže se mohou potkat v duelu o zlato, poražení z dvojic si to rozdají o bronz. Zástupci zemí, kteří měli v kvalifikační dvanáctce dva střelce v rámci možností taktizovali, aby se jejich borci nedostali do stejné čtyřčlenné semifinálové skupiny, což naši kluci zvládli. Semifinálová osmička se podle pořadí v kvalifikaci dělila do dvou čtyřčlenných skupin na sudé a liché. Jirka trefil všech padesát terčů, David jeden minul. Svoje semifinále zvládli také bravurně," říkal z prosluněné Larnaky spokojený kouč Petr Hrdlička.

Semifinále se střílelo na pětadvacet ran, přičemž po třetí sérii, tedy patnácti terčích, čtvrtý v pořadí vypadl, po pětadvaceti ranách soutěž skončila pro třetího, dva nejlepší postoupili do sobotního finále. V něm čeká Liptáka Rus Mamkin a Kosteleckého Brit Coward-Holley, v Tokiu bronzový. Vítězové jdou do „Zlatého souboje", poražené čeká boj o bronz.

„Davida čeká náročné sobotní odpoledne. Nejprve bude s Američankou Bernauovou bojovat rovnou o zlato v mixu proti Egypťanu Mehelbovi a Italce Stancové. Poražené semifinálové dvojice dostaly rovnou bronzové medaile. Přibližně o hodinu později ho čeká čtyřčlenné finále jednotlivců," dodal Hrdlička.

Českým reprezentantům se naopak nedařilo ve skeetu. Z dvanáctičlenných kvalifikací do semifinálové osmičky nepostoupila Barbora Šumová, která v kvalifikaci trefila 43 z 50 terčů a skončila desátá. Podobně jako v Tokiu měl smůlu Jakub Tomeček, který se třemi chybami skončil devátý. Mezi osmičku semifinalistů mu chyběl jediný terč.

Reklama

Související témata: