Hlavní obsah

Theophilos vyhrál a přes sto vlastníků slaví. Syndikát? Jsou v něm fanatici, je to emotivní, říká Váňa

Když projel cílem, zmítal se v ohromné euforii. Josef Bartoš dovedl valacha Theophila k premiérovému triumfu ve slavné Velké pardubické, jejíž 129. ročník zažil přelomovou událost. Spolu s osmatřicetiletým žokejem se totiž z obřího úspěchu těšilo dalších více než sto lidí!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Bartoš s Theophilem (druhý zprava) v cíli Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

Theophilos je svěřenec Dostihového klubu iSport-Váňa. Založen byl v roce 2016 a vlastní syndikát s více než sto členy. Ti si devítiletého hnědáka od trenéra Josefa Váni pronajímají a všichni teď mohutně slaví. „Většina z nich snila o tom mít dostihového koně, a proto jsme vymysleli tenhle projekt. Za cenu 1500 nebo 2000 korun za rok si to může dovolit opravdu každý. To, že se podařilo vyhrát Velkou pardubickou, je neuvěřitelné," radoval se jeden z vlastníků Tomáš Janda.

„Je novinka vyhrát v českém prostředí pro tolik majitelů. Já jsem tohle zažil několikrát na západ od našich hranic. Tam jsem viděl, že přijížděli za jedním koněm na dostihy tři autobusy. A když pro ně vyhrál, ti lidi to uměli roztočit. Opravdu úžasná podívaná. Tam nás napadla tahle myšlenka. Nemusíte být ani bohatý člověk, a přitom si můžete užít tu radost," řekl legendární Váňa, jenž Theophila připravuje spolu s manželkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Průběh 129. ročníku Velké pardubické.

Právě ona se o hnědáka s rozvernou povahou řadu let starala. „Je za tím pětiletá práce dnes a denně. Nebylo dne, abych na něm neseděla. To je to nejkrásnější, že nám to takhle vrátil," tvrdila bezprostředně po dostihu v rozhovoru pro Českou televizi Pavla Váňová. Právě na ni si Bartoš vzpomněl v cílové rovince, kdy odrážel nápor Strettona a Cicname de Cottea. „Křičel jsem na něj: 'Theo, běž! Theo, běž!', jak mi radila paní Váňová," vykládal Bartoš, jenž Velkou ovládl po dlouhých jedenácti letech.

Z nevyzpytatelného zmetka je šampion!

Theophilos se měl v top dostihu sezony objevit už loni, kvůli zdravotním problémům však nakonec nestartoval. Svoji premiéru ale zvládl skvěle. Překonal nepříjemnou situaci v úvodu, kdy se opakoval start. Hladce pak zvládl Taxis.

„Připravený kůň ho skočí jak malinu a je to pravda," tvrdil nadšený žokej pro Českou televizi. „Děkuju šéfovi (Josefu Váňovi) a paní Váňové, jakou s ním udělala práci. Z nevyzpytatelného zmetka je teď šampion," připomněl Theophilovu pověst zlobivého koně od neděle trojnásobný vítěz Velké.

Nejen on si syndikát velmi pochvaloval. Ostatně řada jeho členů jásala přímo v ochozech. „Celému spolku nebo klubu to přeju, protože to jsou takoví fanatici, kteří se dvakrát do roka přijedou podívat do stájí. Je to emotivní a pěkné. Jsem rád, že se nám to povedlo," řekl Váňa.

Reklama

Související témata: