Hlavní obsah

Ticho jako v kostele. Velká pardubická se poprvé jela bez diváků

Pár desítek lidí v rouškách na tribunce za cílovou rovinkou, mezi nimi také trenér a legendární žokej Josef Váňa. Každou chvíli si nasadil na oči dalekohled, sledoval pohyb na dráze. Když se koně blížili k cíli, ticho rozčísly povzbuzovací pokřiky trenérů a žokejů. Jinak hrobové ticho. I Velké pardubické se dostalo „vymoženosti", kvůli pandemii koronaviru se poprvé v historii jel nedělní program bez diváků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hegnus s žokejem Lukášem Matuským míří před prázdnými tribunami do cíle Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

„Ve finále to nebylo až tak strašný. Ale je mi líto Lukáše, že o atmosféru přišel. Protože bez atmosféry je to poloviční. Ale super, že vyhrál. Jsem za něj rád. A jak brali ticho v hledišti koně? Theophilos ho asi ocenil, ten můj naopak. Tzigana by to vybouřilo, teďka byl lempl. Nakonec si myslím, že jsme to zvládli v pořádku, takže dobrý," řekl po nedělní Velké pětinásobný vítěz dostihu Jan Faltejsek.

Obvykle chodí na vrchol dostihové sezony na pardubickém závodišti na třicet tisíc diváků. Nyní panovala striktní ochranná opatření, po celý den měli do areálu vstup pouze zástupci médií, trenéři a žokejové. Majitelé koní mohli přijít pouze na hlavní dostih. „Když jedete v cílové rovině naplno a neslyšíte žádný potlesk, řev diváků, je to smutné. Nemáte komu zamávat, když vyhrajete," doplnil čerstvý vítěz Velké Lukáš Matuský.

Reklama