Hlavní obsah

Triatlonista Vabroušek vyhlíží závod Ironman na Havaji. Startuje navzdory zraněním

Kona

V sobotu startuje slavný triatlon Ironman na Havaji. Jediným českým zástupcem v profesionální kategorii bude Petr Vabroušek, kterého však trápí zdravotní komplikace. Koncem září ho totiž při tréninku na kole srazilo auto a on utrpěl těžký otřes mozku. Devětatřicetiletého závodníka mimo to také limitují bolavá záda a rameno. Přesto se chce zúčastnit a svůj čtrnáctý start v údajně nejtěžším triatlonu světa vůbec dokončit.

Článek

Lékaři mu sice nařídili týdenní klid bez pohybu, ale Vabroušek začal takřka okamžitě po nehodě s tréninkem. „ Už třetí den jsem opatrně šlapal na trenažéru, abych v těle trochu rozproudil krev a hojení se urychlilo. Pátý den jsem začal lehce klusat naboso po trávě. Šestý den po úrazu jsem už i vlezl do vody, nicméně první dva dny jsem mohl plavat jen pravou rukou," prozradil závodník v rozhovoru na webu triatlet.cz.

Při plném tréninku stále cítí bolesti. „ U plavání pohmožděné levé rameno, u všech třech disciplín potom pohmožděné mezižeberní svalstvo na zádech. S tím mám problémy i při sezení, ve spánku a při jakékoli změně polohy. Má to ale trvat několik měsíců, tak se snažím si na to zvyknout a moc se tomu nepoddávat," uvedl Vabroušek.

Útok na osobní maximum nevzdává 

Na náročných tratích 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a běžeckého maratonu dosáhl svého nejlepší umístění před deseti lety, kdy skončil devatenáctý. Vylepšení osobního maxima podle něj bude kvůli zdravotním komplikacím obtížné.

„ Určitě bych o to rád usiloval, mám za sebou jednu z nejlepších sezon. Nicméně tuším, že po zranění se asi do úplně stoprocentní formy vrátit nestihnu. I tak to ale zkusím a dopředu nic vzdávat nechci," ujistil.

Havajský Ironman bude podle něj znovu hodně vyrovnaný. „ Dostala se sem jen první padesátka celoročního profi rankingu, takže favorité a rivalové jsou prakticky všichni. Každý skalp se tady hodně počítá," doplnil Vabroušek.

Obhajovat prvenství bude v Koně trojnásobný šampion Craig Alexander z Austrálie, který v minulém roce vyhrál v traťovém rekordu 8:03:56. Loňská britská šampionka a rekordmanka mezi ženami Chrissie Wellingtonová se letošního ročníku zúčastní pouze jako divačka.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články