Hlavní obsah

Triatlonista zdolal za 10 dní v 10 zemích 10 polovičních Ironmanů

Těšany

Amatérský sportovec Jakub Žák z Těšan na Brněnsku dnes dokončil svoji velkou výzvu, když v deseti dnech absolvoval deset polovičních Ironmanů v deseti různých zemích Evropy. Absolvováním 900 km na kole, 19 km ve vodě a 211 km běhu vytvořil tuzemský rekord a uctil památku svého dědečka, na jehož počest akce vznikla.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Amatérský sportovec Jakub Žák z Těšan na Brněnsku dokončil svoji velkou výzvu, když v deseti dnech absolvoval deset polovičních Ironmanů v deseti různých zemích Evropy. Absolvováním 900 km na kole, 19 km ve vodě a 211 km běhu tak vytvořil tuzemský rekord

Článek

Sedmadvacetiletý sportovec absolvoval poloviční distance ze slavného havajského triatlonového závodu postupně na Faerských ostrovech, v Dánsku, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, ve Švýcarsku, Francii, v Itálii, Rakousku a jako poslední distanci si zvolil okolí rodné obce jihovýchodně od Brna.

"Jsem hrozně šťastný, že se mi to povedlo dokončit. V závěrečných etapách jsem čekal krizi, ale moje výkonnost šla postupně nahoru," řekl ČTK.

Nejhorší podle něj nebyly současné cestovatelské předpisy spojené s covidovými opatřeními, ale logistika obecně. "Absolvoval jsem PCR test před odjezdem a pak ještě antigenní po sedmi dnech," řekl Žák a přiznal se k jedné cestovatelské lapálii. "Při přesunu z Dánska do Německa jsme zabloudili a nemohli najít náš penzion. Spal jsem ten den snad dvě hodiny."

Z celkové porce 1130 kilometrů byly pro něj šokem hned ty první. "Na Faerech měla voda sedm stupňů, plaval jsem necelé dva kilometry ve dvou neoprenech, ale přežil jsem to," podotkl s úsměvem. Zážitkem pro něj byla cyklistická část francouzské etapy. "Vystoupal jsem na Alpe d'Huez a překonal převýšení 3700 metrů," řekl o zdolání kopce proslaveného z Tour de France.

Výzva 10/10/10 měla nejen sportovní význam, ale i osvětový. Triatlonista chtěl upozornit na problematiku srdečního selhání, které se stalo osudným jeho dědečkovi. "Budeme chodit na přednášky nejen o tomto mém závodě, ale společně s lékaři chceme hovořit hlavně o prevenci kardiovaskulárních chorob," uvedl Žák.

Reklama

Související témata:
Žák