Hlavní obsah

Už se hraje! Žádné žvýkání a plivání, diváci jsou na obrázcích

V Jižní Koreji se po mnohatýdenní pauze způsobené pandemií koronaviru rozběhl profesionální sport. Dnes začala za přísných hygienických opatření sledovaná baseballová liga, v nejbližších dnech se začne hrát i fotbal a golf.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Kameraman prochází před vyobrazeným publikem.

Článek

Baseballová KBO, jež měla původně začít na konci března, odstartovala pěti zápasy na prázdných stadionech. K povinnostem hráčů patří nechat si před každým utkáním dvakrát změřit teplotu a mimo střídačku a hrací plochu nosit roušku. Ochranná maska je povinná pro rozhodčí. Platí zákaz podávání rukou, ale také třeba tradičního žvýkání tabáku a s tím spojeného plivání.

Soutěž se rozběhla týden po prvních přípravných zápasech a visí nad ní hrozba přerušení, pokud se v některém z deseti týmů objeví případ nákazy. Americká stanice ESPN bude vysílat týdně šest utkání v přímém přenosu, zatímco v USA profesionální sport stále paralyzuje onemocnění covid-19.

Start fotbalové K-League je připraven na pátek a obstará ho duel šampionů z posledních tří let Čonbuku se So-wonem. Soutěž měla původně odstartovat už v únoru, hrát se bude rovněž bez diváků.

A 14. května se dostanou ke slovu i golfistky, které rozehrají turnaj domácí profesionální série KLPGA v Jang-ču za účasti 144 hráček. Korea je ve světě ženského golfu velmocí a v první desítce světového žebříčku má aktuálně čtyři zástupkyně.

Jižní Korea je oceňována za to, jak se jí díky širokému testování populace a dohledávání kontaktů nakažených podařilo epidemii nového typu koronaviru zvládnout, aniž musela sáhnout k přísným karanténním opatřením zavedeným ve většině zemí světa. Byla přitom druhou zemí po Číně, kterou epidemie výrazně zasáhla. Počet nových nákaz za 24 hodin se jí ale podařilo snížit z mnoha stovek na zhruba deset či méně. Podle pondělních informací byl od začátku epidemie koronavirus v Jižní Koreji odhalen u 10 801 lidí, z nich 252 s nemocí covid-19 zemřelo.

Reklama

Související témata: