Hlavní obsah

V Heerenveenu se cítím jako doma, pro úspěch udělám maximum, slíbila Sáblíková

Heerenveen/Praha

Viróza a zánět průdušek, které ji skolily před čtrnácti dny na závodě Světového poháru v Hamaru, jsou pryč. Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková je opět v plné síle. Od čtvrtka do neděle hostí Heerenveen světový šampionát na jednotlivých tratích a sedmadvacetiletá závodnice by ráda k dosavadním deseti zlatým, čtyřem stříbrným a jedné bronzové medaili, přidala do sbírky další. Největší šance má ve čtvrtek na tři kilometry, v pátek na pěti, ale bez naděje na úspěch nebude ani v neděli na patnáctistovce a v závodě s hromadným startem. Jak je jejím zvykem, ani v rozhovoru pro Sport.cz a Právo však žádný cenný kov neslíbila...

Foto: Terje Pedersen, ČTK/AP

Rychlobruslařka Martina Sáblíková ovládla v Hamaru závod Světového poháru na 3000 metrů.

Článek

Jak se cítíte po nemoci?

Naprosto v pohodě. Celou nemoc jsem jen neproležela, abych neztratila kondici, jezdila jsem například na trenažéru na pokoji. Nejhorší pro mne byl ten strašný kašel, ale ten už je také pryč. Snad jen dva dny v Inzellu, kam jsme se z Hamaru přesunuli na přípravu, jsem nebyla na ledě, abych neprochladla.

V Heerenveenu jste od neděle, jak tady probíhá příprava?

Od pondělí jezdím na ledě. Trénuji tady naplno.

Formu jste neztratila?

Věřím, že ne. Pokud při závodech něco nezbabrám technicky, mělo by být všechno v pořádku. Dva dny bez ledu by neměly být znát.

Takže minimálně na třech a pěti kilometrech pojedete o medaile...

Do každého závodu jdu s tím, abych zajela co nejlepší čas. Na konci závodu se pak ukáže, na co to stačilo.

Heerenveen je hlavním městem světového rychlobruslení. Jak vám ovál v proslulé hale Thialf vyhovuje?

Jezdím tu moc ráda. Led je vždycky perfektně připravený a atmosféra je fantastická. Dokáže mě pokaždé vyburcovat k maximálním výkonům. Mám tady i fanoušky a z Česka přijedou další. Určitě se budu cítit dobře, jako doma, a budu je chtít potěšit.

Ireen Wüstová mění tým. Může to mít vliv na její výkony?

Myslím si, že ne. Pokud vím, neodchází ve zlém. Působí tady, že je v naprosté pohodě. Já její krok chápu. Potřebuje jezdit s chlapama, protože v čistě ženském týmu neměla soupeřku, někoho, s kým by se mohla rovnat, kdo by ji donutil jet naplno. Tohle dobře znám. Čtyři měsíce jsem jezdila také sama. To není ono. Měsíc a půl jezdím s polským sparingpartnerem, je to úplně něco jiného. Dá mi to mnohem víc. Ireen je na tom podobně.

Reklama

Související témata: