Hlavní obsah

V Karákóramu zahynul šéf českých horolezců Zdeněk Hrubý

Aktualizováno

Tragédií pro české horolezectví skončila expedice v pákistánském Karákóramu. Při pokusu o prvovýstup jihozápadní stěnou Gašerbrumu I. zahynul při sestupu z jedenácté nejvyšší hory světa předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý (57). Podle informací druhého člena expedice Marka Holečka se Hrubý zřítil do kilometrové hlubiny.

Foto: archiv Marka Holečka

Zdeněk Hrubý (vlevo) s Markem Holečkem..

Článek

"Šlo o chvilkovou nepozornost. Zdeněk asi uklouznul a zřítil se tisíc metrů dolů, do propasti," sdělil serveru lidovky.cz Holeček, který by po sestupu do základního tábora již měl být na cestě do Islamábádu.

Ostřílená dvojice spolu absolvovala na začátku letošní sezóny prvovýstup alpským stylem na 7349 metrů vysoký vrchol Talung ve východním Himálaji v rámci projektu Never Stop Exploring. Výprava na 8068 metrů vysoký vrchol Gašerbrum I. byla druhou částí projektu, který chtěli oba horolezci letos zakončit dalším prvovýstupem alpským stylem na Mount Foster (2105 m) v Antarktidě a provést první přechod třicetikilometrového hřebenu Smith.

Sedmapadesátiletý Hrubý vystoupil na osm osmitisícovek včetně právě Gašerbrumu I. v roce 1997. O prvovýstup jihozápadní stěnou se pokoušeli s Holečkem už v roce 2009, kvůli zdravotním problémům Hrubého, jemuž praskly ve výšce 7500 metrů žaludeční vředy, však neuspěli. V uplynulých dvou letech se oba Češi neúspěšně snažili o prvovýstup obávanou Rupálskou stěnou na Nanga Parbat, loni ale stanuli na vrcholu deváté nejvyšší hory planety po průstupu klasickou Kinshofferovou cestou.

Ani při letošním pokusu na Gašerbrumu I. se podle dostupných informací nepodařilo Holečkovi a Hrubému najít cestu k vrcholu. A během sestupu při nich tentokrát nestála štěstěna jako v roce 2009, kdy se Holečkovi podařilo dostat zdravotně silně indisponovaného Hrubého do základního tábora.

"Zdeňkovo úmrtí mě hluboce zasáhlo. Byl to čestný a statečný člověk. Podílel se aktivně na změnách v olympijském výboru i celém sportovním prostředí," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Dostal cenu fair play

Hrubý byl také na Mount Everestu, kde se dostal do výšky 8650 metrů, na obávané K2 byl ve výšce 8000 metrů, do 8100 metrů vylezl i na Kančendžengu. Pokoušel se vystoupit rovněž na Makalu.

V roce 2008 dostal společně s Radkem Jarošem hlavní cenu Českého klubu fair play za záchranu dvou polských horolezců, kteří se při výstupu na himálajskou osmitisícovku Dhaulágiri dostali do ohrožení života kvůli výškové nemoci. Při sestupu z vrcholu pak pomohli i dvěma vyčerpaným španělským horolezcům.

"Jeho špičkové sportovní výkony, včetně unikátních prvovýstupů i zdolání osmi osmitisícových vrcholů, byly a dále budou vzorem pro další generace našich sportovců. Pro český sport zůstává nositelem odkazu a zásad fair play. Byl nezpochybnitelnou autoritou čistoty a férovosti ve sportu. Byl dobrý kamarád a neúnavný spolupracovník. Byl vždy tam s pomocnou rukou, kde bylo potřeba podat největší výkon," uvedl k tragické události předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Hrubý, který v minulosti pracoval i jako náměstek na ministerstvu financí, po sobě zanechal ženu a dvě děti.

Spolu s Hrubým a Holečkem byli na expedici rovněž Tomáš Petreček a Marek Novotný, jimž se v uplynulých dnech podařilo úspěšně vystoupit normálními cestami jak na Gašerbrum I., tak sousední Gašerbrum II. (8035 metrů).

Nejznámější tragédie českých a československých horolezců:
24. května 1976 - Prvním Čechem, který stanul na vrcholu osmitisícovky, byl Karel Schubert na nepálském vrcholu Makalu (8463 metrů). Při sestupu však tragicky zahynul.
16. října 1984 - Při sestupu z Mount Everestu (8848 metrů) zahynul Jozef Psotka, jenž se o den dříve stal spolu se Zoltánem Demjánem prvním Čechoslovákem na vrcholu nejvyšší hory světa.
17. října 1988 - Při expedici na Mount Everest zahynuli čtyři českoslovenští horolezci Jaroslav Jaško, Peter Božík, Dušan Becík a Jozef Just, v té době výkvět slovenského horolezectví.
10. května 2006 - Při pokusu o zdolání čtvrtého nejvyššího himálajského vrcholu Lhoce (8516 metrů) zahynul Pavel Kalný.
16. května 2007 - Při výstupu na Mount Everest přišel o život Libor Kozák, jenž zemřel v táboře ve výšce 8300 metrů nad mořem.
8. srpna 2007 - Během cesty početné české výpravy na vrcholy Gašerbrumu I a II zahynul Jiří Daněk.
27. dubna 2009 - Při pokusu o zdolání desáté nejvyšší hory světa Annapurny zemřel Martin Minařík.
19. května 2009 - Při výstupu na Mount Everest zahynul Věslav Chrzaszcz, který chtěl spolu s Milanem Pěgřímkem zdolat nejvyšší horu světa bez kyslíkových přístrojů.
22. května 2012 - Při expedici na čtvrtou nejvyšší horu světa Lhoce zahynul Milan Sedláček.
31. července 2012 - Zuzana Hofmannová, která v 80. letech patřila ke světové špičce ženského horolezectví, vystoupila jako první Češka na 8047 metrů vysoký vrchol Broad Peaku. Při sestupu zahynula.
10. srpna 2013 - V Himálaji zemřel předseda Českého horolezeckého svazu Zdeněk Hrubý. S Markem Holečkem se v Pákistánu pokoušeli o prvovýstup jihozápadní stěnou na Gašerbrum I.

Reklama

Související témata: