Hlavní obsah

V řecké Olympii byla zapálena pochodeň pro hry v Riu de Janeiro

Olympie
Aktualizováno

V řecké Olympii byla dnes při slavnostním ceremoniálu zapálena pochodeň pro srpnové olympijské hry v Riu de Janeiro. V starověkých kulisách zažehlo podle antické tradice oheň spojením slunečních paprsků z hory Olympu 11 kněžek. Vrchní kněžka v podání herečky Kateriny Lehuové poté předala pochodeň prvnímu členovi štafety, jímž byl řecký gymnasta Eleftherios Petrunias, úřadující mistr světa v cvičení na kruzích.

V Řecku zapálili olympijskou pochodeň pro nadcházející hry v RiuVideo: Reuters

 
Článek

Petrunias následně předal pochodeň brazilské volejbalové legendě Giovanemu Gáviovi, dvojnásobnému olympijskému vítězi z let 1992 a 2004. Po týdenní cestě po Řecku převezmou v Aténách pochodeň brazilští organizátoři her, 3. května dorazí oheň do hlavního města Brasílie.

Během následujících tří měsíců zavítá pochodeň do více než tří set měst po celé zemi, do štafety se zapojí na 12 000 běžců. Ti s ní uběhnou celkem 20 000 km, dalších 16 000 urazí letadlem. Poslední člen štafety zapálí 5. srpna oheň na stadiónu Maracaná při slavnostním zahájení prvních OH v Jižní Americe.

Oheň ale během srpnových her nebude hořet na stadionu. Na Maracaná zůstane jen jednu noc, pak bude přemístěn do centra Ria. Brazilští organizátoři tento netradiční krok vysvětlili tím, že olympiáda má dva hlavní stadióny a ne jen jeden. "Není možné mít dva kotle a stejně tak není možné mít stejný kotel na dvou místech," vysvětlil mluvčí her Mario Andrada.

Oheň je jedním ze symbolů olympijských her, dle tradice věčně plápolal na oltáři v řecké Olympii, kde se roku 776 před naším letopočtem konaly první doložené antické hry. První pouť olympijského ohně započala v roce 1936, na cestě do Berlína protnula štafeta sedm zemí a poprvé a zatím naposledy navštívila také území tehdejšího Československa.

Reklama

Související témata: