Hlavní obsah

VIDEO: Verner hájí svůj kontroverzní start ke Kimovým narozeninám

PRAHA

Tomáš Verner vzbudil rozruch: tentokrát nikoli další evropskou medailí, ale startem na krasobruslařské exhibici ke středečním narozeninám severokorejského vůdce Kim Čong-ila. „Je normální, aby sportovec jel na oslavu vůdcových narozenin?“ otázal se ve čtvrtek pro Právo mluvčí ministerstva zahraničí ČR Vít Kolář.

Foto: , ČTK

Tomáš Verner s bronzovou medailí z ME ve Švýcarsku.

Článek

Verner před odletem do Severní Koreje na dotaz, jestli s tím nemá morální dilema, pro Právo zareagoval: „Nechtěl jsem o tom přemýšlet. Nemusím se vyjadřovat k politice, v Severní Koreji jsem byl před deseti lety, byl to pro mě exotický výlet, tak jsem se chtěl podívat, jestli se to tam za deset let změnilo, i když jsem ani nečekal, že ano. Tehdy jsem myslel, že to je jen jednou za život, teď jsem se tam podíval znovu. O ty zážitky se podělím se svými vnoučaty.“

Verner uvedl, že před deseti lety tam byli pozváni jen zástupci postkomunistických zemi, asi čtyři až pět národů, pár rozhodčích. „Byl to malý závod, ale hala byla zaplněná, asi proto, že lidi dostali lístky oficiální pozvánkou a to se tam neodmítá. Oni neznají Pljuščenka, neznají mě, nepoznají salchowa či rittbergera. Je to spíš o prestiži, že tam dostanou zajímavé bruslaře,“ dodal Verner k exhibici.

Té se spolu se severokorejskými krasobruslaři účastnili podle agentury ITAR-TASS také mistři z Ruska a Francie.

Kolář: To už jsme zapomněli?

Vít Kolář včera označil za osobní věc každého člověka, kam pojede.

„My nemůžeme zasahovat do cest sportovců nebo umělců. To je naprosto jejich osobní rozhodnutí. Já jsem se jen pozastavil nad tím, jestli země, jako je ČR, která má bohatou zkušenost s totalitním režimem, už zapomněla, co to znamená, když někdo přijede do cizí země ne na návštěvu – jak o tom pan Verner referuje – ale zazpívat nebo zahrát či zabruslit na exhibici pro severokorejského vůdce Kim čong-ila. Myslet si, že to není politická akce, tak to samozřejmě je politická akce,“ řekl.

K tomu použil paralelu o tom, jak by Češi vnímali, kdyby před rokem 1989 přijel někdo ze Západu na oslavu narozenin Gustáva Husáka.

„Chápu, že sportovci nesledují politickou situaci v zemi, ale přece jen o Severní Koreji je všeobecně známo, jaká je tam situace. Je to poslední čistě stalinistický režim,“ podotkl mluvčí resortu zahraničí Kolář.

Vyjádření SPORT INVEST GROUP
Tomáš Verner absolvuje exhibice v KLDR v rámci asijského turné, čekají ho ještě exhibice v Japonsku.
Krasobruslení je v Asii velmi populární a podobné akce se konají na asijském kontinentu pravidelně. Například v KLDR je to již 20. ročník. Tomáš je v KLDR, stejně jako další přední světoví krasobruslaři, na pozvání agentury, která zařizuje celé asijské turné.
Jeho cesta není spojena s žádnou politickou stranou, ani nepropaguje žádné politické názory. Cílem jeho cesty je ukázat se fanouškům v Asii, protože v této části světa je velmi populární. O této cestě již Tomáš otevřeně mluvil na tiskové konferenci v lednu, kde také vysvětlil důvody, proč bude vystupovat i v KLDR.

Reklama