Hlavní obsah

Vzhůru na K2, už popáté. Nejsem pod tlakem jako Neymar v Brazílii, říká Jaroš

Pavel NovotnýSport.cz

Den D se nezadržitelně blíží. Horolezec Radek Jaroš spolu s Petrem Maškem, Janem Trávníčkem a Martinem Havlenou příští středu naberou směr Pákistán a v průběhu následujících šesti týdnů se pokusí v pohoří Karákóram zdolat vrchol K2 (8611 metrů). Pokud Jaroš na druhou nejvyšší horu planety vystoupí, stane prvním Čechem s kompletní sbírkou všech čtrnácti osmitisícových vrcholů. A bez kyslíku.

Foto: archiv R. Jaroše

Radek Jaroš

Článek

Jarošova parta se vrátila na přelomu týdne z aklimatizačního výletu do Peru, který ovšem nedopadl podle představ. „Plánované dvě noci na vrcholu Huascaránu (6768 metrů) se neuskutečnily, maximální dosažená výška byla 6300 metrů. Bohužel, změny v atmosféře mají za následek to, že se z Huascaránu stává velice nebezpečná hora. A my jsme tam nebyli dělat hrdiny," líčil padesátiletý horolezec na čtvrtečním setkání s novináři.

Nohy jsou v zimě citlivější

Pro dobrodruha z Nového Města na Moravě bylo především důležité, že si otestoval ve vysokých horách stav amputacemi postižených prstů u nohou. „Žádné zranění se neozývalo, žádné odřeniny ani puchýře. Když je větší zima, tak jsou prsty citlivější, ale na to si musím zvyknout," vyprávěl.

Kvůli těžkým omrzlinám po výstupu na Annapúrnu Jaroš přišel o články na devíti prstech a vinou komplikací se do nejvyšších míst světa vydává po dvou letech. „Nervózní nejsem, těším se. Určitě nejsem pod tlakem, jako třeba teď Neymar v Brazílii," připomněl probíhající fotbalové MS. Na rozdíl od předchozích himálajských expedic naopak neodjíždí coby rekonvalescent s vykloubeným ramenem či dalšími bolístkami. „Myslím, že za poslední dva roky mám všechno trápení dost zkoncentrované," podotkl se smíchem.

Kvůli nenaplněnému cíli na Huascaránu sice bude muset Jaroš se svými parťáky hned od začátku měnit strategii, problém v tom ale nevidí. „Mohlo by to být malé mínus, přece jen jsme chtěli být v Peru o půl kilometru výš. Prostě budeme muset změnit taktiku lezení na K2. Alfa a omega celé akce je ale každopádně počasí," má jasno Jaroš.

Angažoval i meteorologického guru

Právě rozmary počasí byly jednou z příčin, proč se český horolezec vydává na K2 popáté. A letos neponechává nic náhodě a vedle předpovědí od své tradiční spolupracovnice Aleny Zárybnické bude dostávat výhledy také od rakouského „meteorologického gurua" Karla Gabla. „Má s K2 velké zkušenosti, připravoval předpovědi třeba pro Gerlinde Kaltenbrunnerovou (první žena na světě se 14 vylezenými osmitisícovkami bez kyslíku - pozn. red.). Sice už je v důchodu, ale uvolil se," prozradil Jaroš.

Dobrodružství č. 5 na nevyzpytatelné K2 odstartuje příští týden. Co když ale okolnosti vynutí šestý pokus? „Podívejte se třeba na Ivana Lendla. Ve Wimbledonu hrál dvanáctkrát patnáctkrát a nikdy tam titul nezískal. Teoreticky jsem i na to připravený. Ale asi by to nebylo hned následující rok. Nemusím mít korunu za každou cenu," dodal Jaroš.

Reklama

Související témata: