Hlavní obsah

WADA předala federacím podklady k 43 ruským dopingovým případům

Lausanne

Světová antidopingová agentura (WADA) předala mezinárodním sportovním federacím podklady k 43 dopingovým případům ruských sportovců. Ty jsou postavené na analýze dat z nechvalně proslulé moskevské laboratoře. Nyní je na jednotlivých federacích, aby rozhodly o případných sankcích. Dotyčné případy patří ke zhruba třem stovkám nejpodezřelejších kauz, které chce WADA předat federacím do konce letošního roku.

Foto: Sport.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Nezávisle na těchto datech předala WADA minulý měsíc Komisi pro bezúhonnost atletiky (AIU) zhruba 110.000 počítačových souborů s daty z období od roku 2012 do srpna 2015, které mohou teoreticky odhalit dopingové případy ruských atletů, jež byly původně ututlány. Již dříve přispěla data z moskevské laboratoře ke dvěma čtyřletým trestům ruských biatlonistů.

Experti WADA získali z moskevské laboratoře 24 terabytů dat na několikátý pokus letos v lednu, v březnu začali s jejich analýzou. Posléze WADA obdržela také přes dva tisíce vzorků z moskevské laboratoře, které posloužily jako další podklady k vyšetřování. Celkem dostala k dispozici 4524 lahviček se vzorky A a B.

Reklama