Hlavní obsah

Žádné otálení. Jaroš a spol. už jsou na K2 ve třetím táboře v 7400 metrech

Praha
Aktualizováno

Nečekali na nic. Jen co Radek Jaroš s Petrem Maškem a Janem Trávníčkem rozbili základní tábor pod K2, vyrazili v pondělí ráno do Abruzziho pilíře na první vynášku. Cíl vystoupit rovnou do výšky 6500 metrů na místo druhého postupového tábora byl splněn a dnes ráno čeští horolezci začali stoupat do tábora číslo tři. Ten postavili ve výšce 7400 metrů a chtějí v něm strávit kvůli aklimatizaci jednu až dvě noci.

Foto: Sport.cz

Odraz K2 v brýlích Radka Jaroše.

Článek
Fotogalerie

Česká expedice dorazila do základního tábora po úmorné, téměř dvoutýdenní cestě. Původně plánovaný přelet z Islamábádu do Skardu nevyšel kvůli počasí a horolezci absolvovali přesun po slavné, nicméně nepříliš bezpečné Karakoram Highway. První zádrhel: minibus, v němž jeli, za jízdy shořel a museli čekat na náhradní.

Ve Skardu přišlo na řadu přebalení expedičních sudů a poté se výprava vydala džípy do vesnice Askole, odkud již pokračovala pěšky spolu s nosiči a karavanou mul. Stokilometrový pochod byl ostrou zátěžovou zkouškou pro Jarošovy amputované prsty na nohou, které mu omrzly před dvěma lety při poslední expedici na Annapúrnu. "Pahýlky bolí, ale mechanicky nepoškozený," líčil padesátiletý dobroduh na webu expedice.

Očekávají sněžení

Základní tábor ve výšce 5050 metrů stál během víkendu, kdy rovněž proběhl tradiční rituál púdža, aby karákóramská božstva byla expedici nakloněna. A v pondělí ráno už přišla na řadu tvrdá dřina na Abruzziho pilíři s cílem vynechat místo tradičního prvního tábora a postoupit až do CII. „Vstávačka ve 3.00 a v 15.30 jsem začal kopat v 6500 metrech plošinu. Kluci by vejš nedošli. Do tý doby jsem byl OK, plošina mě úplně odkecala. Máme ale stan," napsal Jaroš v SMS zprávě přímo z K2.

V úterý ráno se trojice Čechů začala posunovat směrem ke třetímu táboru. „Vstáváme v pět. Jsme dojebaní, ale pokusíme se dát CIII. Zítra má sněžit, bude pauza na regeneraci," vzkázal Jaroš. A odpoledne mohl přidat další optimistickou zprávu. "Dorazili jsme do CIII. Jsme ve vejšce 7400 m. Bojovali jsme se silným větrem, ale teď už konečně můžem opočívat. Očekáváme 1 - 2 noční aklimatizaci a pak návrat do base campu," informoval na svém facebookovém profilu horolezec z Nového Města na Moravě, který usiluje o vrchol K2 popáté.

Pokud Jaroš na druhou nejvyšší horu planety (8611 metrů) vystoupí, stane se prvním Čechem, který zkompletuje tzv. Korunu Himálaje, tedy sbírku všech osmitisícových vrcholů světa. Navíc bez podpory umělého kyslíku.

Snažení Jaroše a jeho družiny na K2 můžete rovněž sledovat v exkluzivní sérii Mise K2 na Stream.cz. První díl seriálu bude odvysílán ve středu.

Reklama

Související témata: