Hlavní obsah

Zakletá sezóna! Sáblíková nepojede finále SP. Celkové prvenství může ukořistit jiná Češka

Minsk
Aktualizováno

Měla šanci podvanácté vyhrát Světový pohár rychlobruslařek na dlouhých tratích. Bolavá záda Martině Sáblíkové ale tuto možnost překazila. Ve finále SP v běloruském Minsku se tak šestinásobná olympijská medailistka nepředstaví. O celkové prvenství bude ale bojovat Karolína Erbanová, které patří v průběžném pořadí pětistovky třetí místo a na dvojnásobné distanci je zatím šestá.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková při nedávném MS ve víceboji v Amsterdamu.

Článek

Tato sezóna se dá označit za smolnou. Martina Sáblíková celou dobu laborovala se zdravotními patáliemi. I když ji trápila bolavá záda vybojovala na olympijských hrách v  Pchjongčchangu stříbrnou medaili na pětikilometrové trati.

Do poslední chvíle také bojovala o celkový triumf ve SP, i když ani jeden závod nevyhrála. Na finále do běloruského Minsku ale neodcestuje. Šance na dvanácté vítězství v řadě na dlouhých tratích se tak rozplynula.

"Po dohodě s doktorem a trenérem Novákem jsme se rozhodli, že do sobotního závodu na tři kilometry nenastoupím. Necítím se stoprocentně zdravá, abych podala optimální výkon. A v takovém případě vůbec nemá cenu, abych chodila na led. Nechceme také riskovat, aby se moje zdravotní problémy ještě zhoršily," uvedla Sáblíková v tiskové zprávě.

"Chtěla jsem nastoupit a zabojovat o celkové vítězství, ale už do Minsku jsem odjížděla s tím, že můj start je nejistý. Moc mě to mrzí," uvedla rodačka z Nového Města na Moravě.

"Co se týče zdraví, je pro mě tahle sezóna trochu zakletá. Nedá se nic dělat. Teď se vrátím domů a pokusím se dát zdravotně dohromady, abych se po dovolené mohla vrátit do plného tréninku a co nejlépe se připravit na příští sezonu," dodala.

Sáblíková se v pořadí propadne. Zatím jí patří druhá příčka s odstupem 15 bodů na vedoucí Ivanie Blondinovou z Kanady.

Průběžné pořadí SP žen ve vybraných disciplínách:
500 m:
1. Kodairaová (Jap.) 700
2. Herzogová (Rak.) 555
3. Erbanová (ČR) 546
Na rozdíl od ostatních disciplín se pětistovka v Minsku jede dvakrát.
1000 m:
1. Šichovová (Rus.) 340
2. Kodairaová 305
3. Herzogová 296
...
6. Erbanová 258
47. Zdráhalová (ČR) 14
1500 m:
1. M. Takagiová (Jap.) 400
2. Leenstraová (Niz.) 270
3. Šichovová 236
...
17. Zdráhalová 93
22. Sáblíková (ČR) 66
Dlouhé tratě (3000 a 5000 m):
1. Blondinová (Kan.) 335
2. Sáblíková 320
3. Voroninová (Rus.) 315
...
29. Zdráhalová 43
55. Kerschbaummayr (ČR) 1
Závod s hromadným startem
1. Lollobrigidová (It.) 220
2. Pechsteinová (Něm.) 152
3. Guo (Čína) 146
...
19. Zdráhalová 40
29. Kerschbaummayr 8

To šanci na celkové prvenství má Karolína Erbanová, která je třetí na pětistovce a na první Japonku Nao Kodairovou, která ale v Bělorusku nestartuje, ztrácí 154 bodů. Finálový závod v Bělorusku je však lépe bodovaný a Erbanová může v případě dvou výher získat 300 bodů (normálně je za výhru v jednom závodě 100).

Erbanová po olympijských hrách v Pchjongčchangu vynechala mistrovství světa ve sprintu a teď se chystá se závěrečný boj o první stupně v celkovém pořadí SP ve své kariéře. "Po olympiádě jsem si krátce orazila v Čechách a poté i v Holandsku. Opravdový odpočinek přijde až po sezóně, až to ze mě všechno spadne. Na poslední závody ale mám ještě energii našetřenou," uvedla Erbanová.

Čtyřiadvacetiletá Češka bude v Minsku bojovat z pohledu SP zejména s Vanessou Herzogovou z Rakouska, která je na pětistovce průběžně druhá o devět bodů před Erbanovou. Svěřenkyně nizozemského trenéra Dennise van der Guna má šanci na úspěch i na trati 1000 metrů, kde je zatím šestá. Na první Jekatěrinu Šichovovou ztrácí 82 bodů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.