Hlavní obsah

Zápas o titul šachového mistra světa začal remízou po 114 tazích

Remízou po 114 tazích skončila úvodní partie zápasu o titul mistra světa v šachu mezi norským obhájcem Magnusem Carlsenem a americkým vyzyvatelem Fabianem Caruanou. Carlsen, který hrál černými figurami, nedokázal v závěru využít výhodu jednoho pěšce.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Norský obhájce Magnus Carlsen (vpravo) se před úvodní partií zápasu o titul mistra světa v šachu zdraví s italsko-americkým vyzyvatelem Fabianem Caruanou.

Článek

Slavnostní první tah provedl v Londýně za Caruanu hollywoodský herec Woody Harrelson a na šachovnici se rozhořela sedmihodinová bitva, v níž se světová jednička Carlsen několikrát pokusil soupeře zaskočit nečekaným manévrem. Caruana si ale dokázal poradit i v časové tísni.

Sedmadvacetiletý Carlsen usedl na šachový trůn před pěti lety po vítězství nad Indem Višvánáthánem Ánandem. O rok později proti stejnému soupeři titul obhájil, předloni jej potrápil Rus Sergej Karjakin. V dodatečném tie breaku se zkráceným časovým limitem nakonec znovu uspěl Nor.

Zápas v londýnské The College hraje na 12 partií, v případě nerozhodného výsledku je naplánován tie-break v podobě zrychlených partií. V sázce je milion eur, z nichž vítěz dostane 60 procent, v případě výhry v tie-breaku 55. Mistr světa bude známý nejpozději 28. listopadu.

Reklama