Hlavní obsah

Pád na dno, slzy a zmar. Český silák odvrátil konec kariéry a je zpátky!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čáslav

„Jsem zpátky! Silnější a tvrdší, těšte se,“ vzkazuje strongman Jiří Tkadlčík svým soupeřům. Má za sebou velké martýrium. Jedno z nejhorších období v životě. Vleklé zranění, kvůli kterému téměř rok nezávodil. „Měl jsem zraněná spodní záda, poměrně dost vyhřezlou ploténku, což je pro silového sportovce úplně nejhorší zranění, které se může stát,“ vysvětluje důvod dlouhé pauzy. Více už v našem videu.

Silák Jiří Tkadlčík je zpátky! Kvůli zranění mu hrozil konec kariéry, téměř rok nezávodilVideo: Sport.cz

 
Článek

„Prvních čtrnáct dní jsem v podstatě nemohl chodit, vypínalo mi to levou nohu. K tomu velké bolesti...navíc se ty nervy obnovují velice pomalu, takže v té noze tu sílu střádáte třeba půl roku, než jste schopni normálních pohybů, natož něco zvedat," popisuje dál své peripetie jeden z nejznámějších českých siláků.

Hrozil i konec kariéry. Není divu, že došlo také na slzy. „Jo, normálně to přiznám. Házel jsem s věcmi, rozkopal jsem pár věcí, brečel jsem. Byla to velká bezmoc."

Dokázal se vrátit a je skoro jako dřív. V jeho rozpisu figuruje šest soutěží během jedenadvaceti dnů. O tomto víkendu se například chystá na Arnold Classic Europe ve Španělsku. „Musím poděkovat klukům z gymu a manželce, kteří mě do návratu trošku tlačili. Kdybych ty kluky na tréninku neměl, tak bych furt jel zlehka, ale oni chtěli, ať je trénuju, tak jsem si pořád přidával a rostli jsme všichni."

Foto: Sport.cz

Strongman Jiří Tkadlčík v přípravě na Arnold Classic ve Španělsku

Zranění ho teď limituje víc v hlavě než fyzicky. Při trénincích si už dává větší pozor a zvládá je v pohodě. Náročnější je to v běžném životě. Nejhorší jsou pro něj delší cesty autem. Vadí nečekané pohyby, třeba uklouznutí na chodníku.

Největší motivace? Ještě před rokem by to bylo jen zlato a vítězství. To by teď bral samozřejmě taky, ale důležitější je pro Jiřího Tkadlčíka něco jiného. „Teď už je všechno navíc. Baví mě to, motivuje mě radost z toho sportu. To, že to vůbec můžu dělat, že se nevzdám. Že pořád jedu dál. Ta radost z toho poslední roky vymizela, teď je zpět," těší třiatřicetiletého siláka.

Kromě návratu ke strongmanským soutěžím, plánuje i návrat k judu, ke kterému si odskočil v koronavirové době a baví ho. „Na tréninku juda jsem byl letos dvakrát. Ještě se toho trochu bojím, ale do budoucna bych to chtěl zase rozjet."

To je překvapení. Strongman Jiří Tkadlčík judistou. Co všechno už umí?Video: Sport.cz

Nevylučuje ani další závody v kulturistice, ve které má na kontě start v kategorii physique muscular na IFBB Diamond Cupu v Praze před dvěma lety. „Bylo to fajn, ale pokračování nechám až na starý kolena. Až budu úplně dobitej a už nebudu moct dělat silové věci. Pak si tu kulturu ještě klidně dám."

Teď mají přednost soutěže strongmanů, které si zase zplna užívá.

Reklama