Hlavní obsah

Parádní návrat squashové maminky! Kolářová to nandala konkurenci a myslí na titul

Praha

Má recept na velké comebacky. Po každém porodu se v rekordním čase objeví na squashových kurtech, soupeřkám povypráví pár historek od dětí, a poté je nemilosrdně poráží. „Svou trofej" mají pětiletá holčička, čtyřletý kluk i jeden a půl roční benjamínek. Ten se dočkal před několika dny, kdy Olga Kolářová-Ertlová ovládla turnaj PSA Czech Pro Series III na Strahově. „Squash a sport obecně mám moc ráda. Chci být aktivní. To, že se mi povedlo dostat zpět na kurty, je pro mě bonus. Bylo úžasné zase hrát a vyhrávat," popisuje 35letá maminka v tiskové zprávě pro média.

Foto: Irena Vanišová

Squashistka Olga Kolářová je trojnásobnou maminkou, stejně to ale nandala konkurenci.

Článek

Příprava se třemi ratolestmi není vážně jednoduchá. „Vlastně je jedno jestli máte jedno dítě nebo tři. Práce okolo nich je pořád dost, jde o nekončící koloběh," míní Kolářová, jež vstává mezi pátou a šestou hodinou ranní a uléhá před půlnocí. „Teď se vše zjednodušilo tím, že děti mohly jít do školky. Díky tomu se mi povedlo dopoledne trochu trénovat," vypravuje. Všechno by ani tak nešlo bez babiček a slečny na hlídání.

Squashová maminka se každopádně udržuje v kondici, jak jen to jde. „Někdy úspěšně, jindy méně," přiznává s úsměvem. O strahovském turnaji se dozvěděla čtrnáct dní před začátkem. A ihned se vrhla na trénink. „Na kurt jsem se dostala třikrát týdně," říká. „U mě to je o fyzické připravenosti, ne o squashi jako takovém. Díky tomu, jak dlouho jsem ho hrála, není pro mě problém vzít raketu do ruky. Horší je být včas u míčku," líčí rodačka z Klatov, která v květnu 2012 dosáhla na 43. místo světa. Po pauze nefiguruje ani v českém žebříčku, přesto na Strahově porazila soupeřky, které se pohybují okolo elitní stovky.

Foto: Irena Vanišová

Squashová královna Olga Kolářová na archivním snímku.

Možná za její výkony může příroda. Jistě pamatujete olympijskou vítězku, lyžařku Kateřinu Neumannovou, která tvrdila, že jí ke zlaté éře pomohlo mateřství. „U žen ve sportu hraje hlava velkou roli," připouští Kolářová. „Než jsem měla děti, tak jsem byla schopná sama na sebe vytvořit tlak. Blokovala jsem svoje výkony. Teď jdu na kurt, užívám si utkání, ať vyhrávám nebo prohrávám," vypravuje sympatická dáma.

Na dvorci prý strach o potomky necítí. „V tom je rozdíl mezi prvním a třetím dítětem. Věřím svému okolí. Nepochybuji o tom, že je o děti dobře postaráno," vysvětluje. Stejně však kdykoli opustí kurt, uchopí jako první telefon. „Pokud nemám zmeškaný hovor, říkám si, že je vše skvělé."

Za motor svých návratů označí manžela. „On je můj motivátor. Jsem často unavená, napadá mě, že bych si mohla jít lehnout. Mirek mě dokope, abych šla na trénink," prozradí. Comebacky zkrátka bolí... „Příjemnější by bylo sednout si na kafe a poté nakupovat," směje se squashistka. Dobrá nálada z ní čiší. Její optimismus je nakažlivý. Těžko však přeskočí na řekněme 20letou squashistku, která sní o skvělé kariéře a „zasloužilá maminka" ji vyprovodí z kurtu. „Vztahy máme dobré. Holky asi porážky ode mě trápí, ale vezměte si mé zkušenosti. I já jsem jako mladá prohrávala se staršími," vzpomíná vítězka tří turnajů kategorie PSA.

To neznamená, že se cítí v životní formě. Hypotetický zápas Olgy Kolářové z dob, kdy byla v TOP 50, se současnou by prý měl rychlý průběh. „Moje zkušenosti by už nestačily. Došlo by na fyzickou stránku squashe, těžce bych pohořela," nepochybuje Kolářová. Přestože se nechystá na profi okruh, na podobný duel možná už brzy dojde. Pětinásobnou mistryni republiky láká účast na příštím českém šampionátu. Na něm bude nasazenou jedničkou Anna Serme, aktuálně 62. squashistka světa. „Teď se jí daří. Držím palce, aby padesátku brzy pokořila," zdůrazňuje Kolářová, ale triumf na republikovém šampionátu jí pochopitelně vrtá v hlavě. „Lhala bych, kdybych řekla, že nechci vyhrát."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.