Hlavní obsah

Perušič se Schweinerem zahájili MS výhrou nad Mosambičany, Hermannová s Williams padly

Aktualizováno

Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner i podruhé na mistrovství světa v Římě vyhráli. Šestá nasazená dvojice, která patří mezi medailové kandidáty, porazila norské dvojky Mathiase Berntsena a Hendrika Mola 21:13, 21:17 a po dvou kolech vede skupinu F. Má tak jistotu, že postoupí do play off. Naopak Barbora Hermannová s náhradní spoluhráčkou Martinou Williams i podruhé neuspěly.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ondřej Perušič (vpravo) a David Schweiner v akci.

Článek

Perušič se Schweinerem označili dnešní norské soupeře za černé koně skupiny. Jediný vzájemný duel s nimi v září 2019 v olympijské kvalifikaci v Číně prohráli, ale dnes Češi splnili ve slavném komplexu Foro Italico roli favoritů. První set rozhodli šestibodovou šňůrou od stavu 7:8 a i ve druhém si od šestého bodu drželi vedení, které už nepustili.

"Zápas podle skóre možná vypadá jasně, ale nebyl vůbec jednoduchý. Norové disponují velmi dobrou obranou a v některých pasážích zápasu nás zatlačili na podání. Byli jsme ale velmi dobře takticky připravení, podařilo se nám dodržet pokyny od trenérů, což byl klíč k úspěchu. V náš prospěch mohly hrát i vyšší teploty, protože se tady připravujeme už deset dnů, zatímco Norové přiletěli z turnaje v Jurmale, kde bylo tak o 15 stupňů míň," řekl ČTK Perušič.

"V obou setech jsme po vyrovnaném začátku získali vedení, které se nám podařilo udržet až do konce. Dave přidal několik důležitých bloků a oběma se nám hodně dařilo na ztrátě, což v těžších fázích zápasu hrálo důležitou roli," dodal sedmadvacetiletý polař.

Skupinu zakončí finalisté nedávného špičkově obsazeného turnaje světového okruhu v Ostravě v pondělí, kdy se utkají s Američany Chaimem Schalkem a Theodorem Brunnerem.

"Do zápasu jdeme s čistou hlavou, jako bychom hráli první zápas. Pokud bychom prohráli, budou se počítat body, takže se bude hrát o každý bod. Doufám, že nám den volna pomůže zregenerovat, abychom na Američany vlétli v ještě lepší fazoně než teď," uvedl Schweiner.

Hermannová s Williams znovu padly

Hermannová s Williams, jež narychlo zaskočila za zraněnou Marii-Sáru Štochlovou, při obnovené spolupráci po sedmi letech nestačily na čínskou dvojici Wang Fan, Sia Sin-i a prohrály dvakrát 18:21. V neděli české hráčky vyzvou dosud neporažené Brazilky Dudu a Anu Patrícii.

Do play off postoupí z každé skupiny první dva týmy a čtyři nejlepší z třetích míst. Osm zbývajících dvojic na třetí příčce se utká o poslední čtyři volná místa.

Mistrovství světa v plážovém volejbalu v Římě:
Muži:
Skupina F:
Perušič, Schweiner (6-ČR) - Martinho, Monjane (43-Mos.) 2:0 (15, 12).
Ženy:
Skupina B:
Schützenhöferová, Plesiutschnigová (26-Rak.) - Hermannová, Williams (23-ČR) 2:0 (19, 14).

Reklama