Hlavní obsah

Podlézají Putinovi jen naoko? Ruské hvězdy podporu válce na Ukrajině vyretušovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapojení hvězdných ruských olympioniků do oslav okupace Krymu, které se pod Putinovou taktovkou konaly na konci minulého týdne v moskevských Lužnikách, vzbudilo ve sportovním světě velké pobouření. Obzvlášť, když většina hvězd nesla na své hrudi kontroverzní písmeno „Z“, které je symbolem ruské vojenské agrese na Ukrajinu. Jaký vztah k ozbrojenému útoku ale mají doopravdy?

Sestry Averinovy na selfíčku, kde je kontroverzní symbol "Z" už vymazán.

Článek

V Lužnikách defilovali třeba Jevgenij Rylov, Dina Averinová, Arina Averinová, Viktoria Listunová, Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov, Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov či Alexandr Bolšunov, který jako jediný „Zetko" na oblečení neměl.

Zajímavé ale je, že třeba sestry Averinovy zveřejnily po akci na sociální síti Telegram selfíčko spolu s krasobruslaři Sinicinovou s Kacalapovem a na fotce už měli všichni písmeno „Z" evidentně vyretušované.

Pochopitelně vyvstávají otázky, co za tímto krokem stojí. Zda jde o vzkaz směrem k fanouškům, že podpora režimní propagandě je jen z donucení a naoko. Nebo o snahu mírnit před okolním světem, který v drtivé většině Putinovy zločiny na Ukrajině odsuzuje, míru diskreditace ze spolčení s diktátorem, který má na rukou krev.

„Tím, že s fotkou takhle naložíte, můžete vzkazovat fanouškům, že patříte ve skutečnosti k opozici. Chtějí se nejspíš tímto od písmene Z distancovat, protože jde o symbol, který se začíná čím dál více spojovat s hákovým křížem a fašismem," vysvětlovala pro norskou televizi NRK expertka na ruskou historii a kulturu Irina Anisimovová.

Reklama

Související témata: