Hlavní obsah

Malý odboj ruské hvězdy před zraky Putina? Na oslavách krveprolití nebyl označkovaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina ruských sportovců byla sice z mezinárodních soutěží vyloučena, to ale nijak nebrání jejich využití Putinovým režimem k propagandistickým účelům. Úspěšní olympionici defilovali třeba na moskevském stadionu v Lužnikách i na pátečních monstrózních oslavách výročí okupace Krymu, které byly zároveň manifestací na podporu zničující války na Ukrajině. Mezi vystavenými sportovci byl jistou výjimkou trojnásobný olympijský vítěz z Pekingu Alexandr Bolšunov.

Foto: Profimedia.cz

Ruští sportovci (zleva) Dina Averinová, Jevgenij Rylov a Alexandr Bolšunov během oslav ruské okupace Krymu a ozbrojeného napadení Ukrajiny.

Článek

Zatímco takřka všichni se na stadionu oháněli znakem velkého písmene „Z", jakési obdoby hákového kříže, které zdobí ruské okupační zbraně pálící na Ukrajině na porodnice, školy, onkologické nemocnice či jaderné elektrárny, právě u Bolšunova tento symbol chyběl.

Těžko říct, zda šlo ze strany elitního běžce na lyžích, jenž byl coby člen armády nedávno osobně Putinem povýšen, o jistý druh odboje v rámci systému, nebo nechtěné zanedbání povinné výbavy k příležitosti oslavy ruského vůdce a jeho činů. Každopádně absence „Zetka" si všimla celá řada zahraničních médií.

Vedle Bolšunova přišli provolat slávu také další olympionici jako Jevgenij Rylov, Dina Averinová, Arina Averinová, Viktoria Listunová, Jevgenia Tarasovová, Vladimir Morozov, Victoria Sinicinová či Nikita Kacalapov. Na jejich hrudích pochopitelně písmeno „Z" nechybělo.

Ruští sportovci, obzvlášť ti, kteří figurují v rámci armádních či policejních struktur, to pochopitelně nemají s případným distancováním se od politických reprezentantů doma jednoduché.

„Proč se tak málo našich sportovců veřejně zastává Ukrajiny a staví se proti válce? Ne že by nebyli proti ní, ale zkrátka mají strach. Hodně z nich je v CSKA, takže jsou součástí systému. Někteří z nich ale ani neví, co se děje," vysvětlil nedávno ruský kladivář a bronzový medailista z ME Sergej Litvinov pro finský server Yle.

Syn slavného stejnojmenného otce, jenž v barvách Sovětské svazu vybojoval v hodu kladivem dva tituly mistra světa a olympijské zlato, už v Rusku tři roky nežije.

„Nechtěl jsem, aby můj syn vyrůstal v tomto systému. Rozhodnutí bylo nesmírně těžké, ale uvědomil jsem si, že systém naší země je nebezpečný. Nikdy jsem si však nedokázal představit, že věci dojdou až sem," vysvětloval 36letý bývalý atlet.

Když ruská vojska vpadla na Ukrajinu, nemohl tomu podle svých slov uvěřit.

„Nejdřív jsem si myslel, že je to lež, celý den jsem byl v mlze. Až postupně jsem začal chápat, co se děje. Příbuzní a kamarádi mi začali volat. Lidé v Rusku panikaří, hodně jich chce zem opustit. Na Ukrajině mám spoustu kamarádů. Jsem s nimi v kontaktu, říkají mi, že si nejsou jisti, zda přežijí. Chci říct, že miluji svoji rodnou zem a ruskou kulturu, ale nenávidím naši vládu," dodal Litvinov.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články