Hlavní obsah

Protest vousatého hromotluka. Identifikuju se jako žena! řekl a překonal rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svým protestem se rozhodl upozornit na absurditu pravidel. Silový trojbojař Avi Silverberg se o víkendu přihlásil do ženské soutěže na turnaji v kanadské Albertě, prohlásil, že se identifikuje jako žena, a překonal rekord v benchpressu. Silverberg protestoval proti pravidlům Kanadské unie silového trojboje (CPU), která dovoluje transgenderovým ženám, které dříve byly muži, soutěžit v ženských kategoriích.

Foto: powerliftingtechnique.com

Trenér silového trojboje Avi Silverberg na archivním snímku.

Článek

Trenér silového trojboje Silverberg se přihlásil do ženské kategorie nad 84 kilogramů. Video s jeho úspěšným pokusem o překonání rekordu soutěže koluje po internetu. Vousatý rodák z Alberty je na něm v mužském oblečení a stanovená váha mu zjevně nečiní větší přítěž.

Silverberg svým pokusem překonal rekord, který do té doby držela powerlifterka a transgenderová sportovkyně Anne Andresová. Kanadský trenér chtěl upozornit na absurditu pravidel týkajících se genderové sebeidentifikace ve sportu.

Kanadská unie powerliftingu (CPU) totiž od února umožňuje komukoli, kdo se identifikuje jako žena, soutěžit v ženské kategorii. A to i přes to, že mnozí odborníci upozorňují na skutečnost, že transženy, které prošly mužskou pubertou, mohou mít značnou fyzickou výhodu nad biologickými ženskými rivalkami.

CPU svým přístupem defacto otevřela cestu k destrukci ženských kategorií. Hned pár dní na to, totiž rekord v kategorii nad 84 kilogramů překonala transžena Andresová, která si přitom navíc neodpustila posměšky směrem ke svým soupeřkám.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Anne Andres (@rawrlifts)

„Proč jsou ženy na benchpressu tak špatné," nechala se slyšet při svém únorovém překonání rekordu. „Ne ve srovnání se mnou, všichni víme, že jsem transgender pošahanec, takže to se nepočítá. Myslím standardní lavičku v soutěžích silového trojboje pro ženy. Doslova nechápu, proč jsou ženy tak špatné," vzbudila rozruch Andresová.

V zámoří už se ovšem šikují organizace na obranu ženského sportu a nemalá část sportovců se začíná proti bezpodmínečné inkluzi veřejně vyslovovat. Jako například závodní plavkyně Riley Gainesová, mluvčí organizace Fórum nezávislých žen, která na závodech dokázala porazit jinou trans sportovkyni Liu Thomasovou.

Rozruch kolem plavkyně Thomasové je asi nejznámějším případem z poslední doby. Závodnice jako muž patřila ve své kategorii k horšímu průměru. Po přesunu mezi ženy navzdory hormonální terapii začala vládnout soutěžím i přepisovat historické tabulky nejlepších výkonů.

Reklama