Hlavní obsah

Přelomový verdikt. Asociace musí umožnit transgender sportovcům start v ženské kategorii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká asociace silového trojboje prohrála soudní spor s transgender sportovkyní JayCee Cooperovou. Powerlifterka se s organizací soudila kvůli tomu, že jí byl odepřen start v ženské kategorii. Soud v USA nyní rozhodl o tom, že Cooperova čelila diskriminaci. Tím se do ženské divize silového trojboje otevírají dveře dalším ženám, které dříve byly muži.

Foto: archiv JayCee Cooperové

Americká powerlifterka JayCee Cooperová.

Článek

Asociace musí z rozhodnutí soudu do dvou týdnů umožnit trans sportovcům soutěžit v ženských kategoriích a „ukončit a upustit od všech nekalých diskriminačních praktik" kvůli sexuální orientaci a genderové identitě.

Spor mezi Cooperovou a USA Powerlifting začal v roce 2019, kdy Cooperová podala stížnost na ministerstvo pro lidská práva v Minnesotě poté, co jí i dalším trans sportovkyním bylo zakázáno soutěžit v ženské kategorii. V roce 2021 se pak powerlifterka s žalobou za diskriminaci obrátila na státní soud a v minulém týdnu spor vyhrála.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený JayCee Cooper (@jayceeisalive)

„Už mě štvalo to, jak se mnou zacházeli. Jak se zacházelo s lidmi jako já. Už toho bylo dost," řekla Cooperová v rozhovoru pro televizní stanici KARE. „Cítím hlavně úlevu. Potřebovali jsme vyhrát, je to dobrý pocit," dodala lifterka.

Asociace silového trojboje zvažuje, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Podle USA Powerlifting by Cooperová mezi ženami neměla soutěžit, protože má jako transgender osoba konkurenční výhodu nad svými soupeřkami. „Schopnosti trans sportovců se v čistě silových sportech výrazně liší," uvedl v prohlášení prezident asociace Larry Maile.

Na zjevnou výhodu transgender žen oproti ženám napříč celým sportovním odvětvím dlouhodobě upozorňují také experti na danou problematiku. Podle nich totiž ženy, které své pubertální období prodělaly jako muži, jsou proti rodilým ženám zvýhodněny. V pubertálním období jim totiž svaly rostly jako mužům a úprava hladiny hormonů v těle v pozdějším období na tom nemůže nic změnit.

Experti také varují před tím, že v případě masivního přílivu sportovců prodělavších tranzici do ženských kategorií může dojít k transformaci ženského sportu do zcela odlišné podoby, než jak ho známe dnes.

Nejznámějším případem z poslední doby je dění kolem americké plavkyně Lii Thomasové, která jako muž sotva stačila na špičku ve své kategorii, po tranzici a přesunu mezi ženy navzdory hormonální terapii začala vládnout soutěžím i přepisovat historické tabulky nejlepších výkonů.

Reklama