Hlavní obsah

První federace na doporučení MOV rozhodla o návratu Rusů a Bělorusů

Úterní doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) mezinárodním federacím, aby za jasně stanovených podmínek umožnily účast ruských a běloruských sportovců v mezinárodních soutěžích, už má první odezvu. Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF) rozhodla, že umožní s neutrálním statusem start Rusům a Bělorusům. ITTF to ve čtvrtek oznámila na svém webu po jednání výkonné rady.

Foto: Jana Rodenbusch, Reuters

Protesty proti rozhodnutí prezidenta MOV Thomase Bacha o umožnění účasti ruských a běloruských sportovců na vrcholných akcích.

Článek

Představitelé federace uvedli, že ruští a běloruští tenisté se budou moci po rok trvajícím zákazu vrátit do soutěží "pod přísnou podmínkou neutrality" od května. Na mistrovství světa jednotlivců v jihoafrickém Durbanu od 20. května ale startovat nebudou, protože se na něj vzhledem k absenci na akcích nekvalifikovali.

ITTF v prohlášení uvedla, že jednoznačně odsuzuje válku na Ukrajině a hodlá nadále maximálně podporovat ukrajinskou stolnětenisovou komunitu. Ruské a běloruské hráče pustí do soutěží na základě směrnic, jež MOV zveřejnil v úterý. Účast bude zapovězena mimo jiné členům armády těchto zemí a týmům.

ITTF své rozhodnutí odůvodnila také příkladem takzvané pingpongové diplomacie, kdy američtí stolní tenisté cestovali v roce 1971 na sérii exhibičních zápasů do Číny, což pomohlo k uvolnění vztahů mezi oběma velmocemi v době studené války.

Foto: @tibhar_japan, Twitter

Legendární stolní tenista Vladimir Samsonov z Běloruska se rozhodl kvůli zdravotním potížím ukončit kariéru.

"Stolní tenis má dlouhou historii spojování lidí v dobách, kdy jsou politické vztahy napjaté. Umí stavět mosty, které vedou k lepšímu porozumění mezi lidmi, a otevírat dveře budování míru takovými způsoby, kterými to vylučování a rozdělování nedokážou," uvedla ITTF.

Stolní tenis je prvním sportem, který odsouhlasil navrácení Rusů a Bělorusů po úterním vydání doporučení MOV. Již dříve o tom letos rozhodli zástupci juda a šermu, ale na jejich akcích zatím sportovci z těchto zemí nestartovali. Boxerská IBA vedená Rusem Umarem Kremljovem udělala tento krok už loni v říjnu. Tenis a cyklistika umožňuje start Rusů a Bělorusů v individuálních soutěžích, ne na úrovni národních týmů.

Reklama

Související témata: