Hlavní obsah

První žena mezi muži. Baseballistka v dresu Bučovic píše historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodný počin. Na stadionu Strawberry Field v Blansku se psala historie. Poprvé v dějinách českého baseballu totiž do soutěžního utkání druhé nejvyšší soutěže nastoupila žena. Prvenství si připsala Eva Ventrubová v dresu Bučovic.

Foto: baseball.cz, Glenn Gervot

Eva Ventrubová v dresu české reprezentace.

Článek

Dlouhé roky platilo na domácí scéně pravidlo, že pokud dívky překročily věk patnácti let a chtěly zůstat u pálkovacích sportů, tak musely hrát softball. To se letos změnilo, když Česká baseballová asociace umožnila ženám hrát i mužské soutěže. Bylo tak otázkou, kdy poprvé některá z nich dostane příležitost.

Došlo k tomu až na závěr základní části První ligy, kdy šla do hry Eva Ventrubová jako střídající hráčka. A hned při svém prvním stavu na pálce byla úspěšná, vybojovala si metu zdarma.

„Nikdy dopředu nevím, jestli nastoupím. Je to věc trenéra a já se to vždy dozvím až na místě," líčí Ventrubová v tiskové zprávě.

Foto: baseball.cz, Vojtěch Koudelka

Eva Ventrubová v dresu Bučovic.

„Do jisté míry tam byla zdravá nervozita. V poslední době jsem kvůli nemoci moc netrénovala, tak jsem byla sama zvědavá, jak mi to půjde. Nakonec to dopadlo dobře. Myslím si ale, že to byl jeden z mých slabších výkonů a mám ještě na čem pracovat. Mám co zlepšovat," dodává ke svému prvnímu vystoupení na pálce.

Tím samozřejmě vystoupení hráčky Pelikans Bučovice neskončilo. Eva zápas dohrála v obraně na druhé metě a svým dílem se podílela na výborné druhé polovině utkání ze strany jejího týmu. Když šla do hry v páté směně, tak Bučovice prohrávaly s Blanskem 7:14, aby následně dokázaly skóre srovnat na 15:15. Poslední pálku ale měly k dispozici Blanenští, a nakonec duel zlomili ve svůj prospěch.

Čeští baseballisté mají vlastní pivo. Uvařili si ho z japonského chmele pro World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

Ventrubová si však pochvaluje možnost hrát baseball s muži. Je si vědomá, že nyní jí bude věnována pozornost. „Jsem vděčná za tuto možnost a musím ji chytnout za pačesy. Vím, že musím ukázat, že holky na to mají," dodává odhodlaně.

Jméno Ventruba není v českém baseballu úplně neznámé. Letos například za třiadvacetinásobné mistry Draky Brno nastoupil její synovec Vojtěch Ventruba. Na možnost, že by si s ním zahrála v nejvyšší soutěži, se ještě Eva příliš neupíná. „Mně jde o to, abych si zahrála. Extraligu bych prozatím přenechala zkušenějším. První liga je pro mě momentálně ideální," přiznává.

Foto: baseball.cz, Glenn Gervot

Eva Ventrubová v dresu české reprezentace.

Nikdo už jí nevezme, že se stala v českém baseballu průkopnicí. Do historie se zapsala jako první žena v První lize. Kromě toho pravidelně nastupuje za ženskou baseballovou reprezentaci a může se tak pochlubit bronzovou i stříbrnou medailí z mistrovství Evropy.

Stává se tak vzorem pro mnohé mladé baseballistky. „Neberu to tak, že jsem pro někoho vzor," říká skromně Ventrubová. „Stále totiž musím na sobě makat. Ale mladým holkám bych vzkázala, ať se nevzdávají a jdou si za baseballovým snem. Když je baseball tolik naplňuje, ať si jdou za ním a neposlouchají okolí, že mají jít do softballu," zdůrazňuje na závěr hráčka Pelikans Bučovice.

Reklama

Související témata: