Hlavní obsah

Ragbisté na vozíku chtějí s pokorou předvést Evropě, že umí překonat sami sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají před sebou velkou premiéru na vrcholné akci, navíc si zahrají na ikonickém ragbyovém stadionu ve velšském Cardiffu. Pro českou reprezentaci vozíčkářů, která se v loňském roce probojovala do elitní divize mistrovství Evropy, už je samotná účast na šampionátu, který odstartuje 3. května, největším úspěchem za čtvrtstoletí existence národního týmu.

Foto: Paralympijský tým ČR

Český ragbyový tým vozíčkářů se představí na mistrovství Evropy.

Článek

Vedle Česka se na turnaji představí domácí Velká Británie, Francie, Dánsko, Německo, Nizozemsko, Švýcarsko a Izrael. „Do evropského klání jdeme se vší radostí a pokorou. Turnaj chceme odehrát se vztyčenou hlavou a všem ukázat, že se vyplatí nerezignovat a dělat co vás baví," říká hrající David Lukeš, jenž pracuje jako ředitel Centra Paraple

Vedle něj budou reprezentovat Jiří Pleško, Filip Vartoň, Petr Oppenauer, Marek Váša, David Mecera, Valter Rönisch, Tomáš Moravik, Jan Mikeska. „Nemáme ambice bojovat o nejvyšší příčky, a tím i o účast na pařížské paralympiádě. Budeme ale prezentovat silného týmového ducha a zabojujeme jeden za druhého," dodává Lukeš, podle nějž i ve filozofii ragby vozíčkářů platí maximální respekt k soupeř i pravidlům. „Hra je víc než vítězství, přátelství je víc než hra. Ragby není pouze sport, ale je to životní styl, který často bolí. Jde také často o překonání sama sebe," vystihuje Lukeš.

Ragby vozíčkářů bylo uznáno jako oficiální sport pro sportovce s handicapem teprve před třiceti lety, v roce 1995 se pak ve švýcarském Nottwilu konalo první mistrovství světa a na přelomu milénia mělo ragby na vozíku i paralympijskou premiéru v Sydney. V současné době se hraje a rozvíjí ve více než čtyřiceti zemích světa.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.