Hlavní obsah

Rusové už mají zlato ve znásilňování a únosech dětí. Olympijský šampion zaslal MOV silný vzkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha Mezinárodního olympijského výboru vrátit do sportovních soutěží zadními vrátky přes Asii ruské a běloruské sportovce celkem pochopitelně vyvolává na Ukrajině zděšení a pocit zrady. Se silným apelem na MOV přišel mimo jiné i olympijský šampion a bývalý profesionální mistr světa v boxu Vladimir Kličko.

Foto: Profimedia.cz

Prezident MOV Thomas Bach (vlevo) si podává ruku s Vladimirem Putinem na archivním snímku z roku 2018.

Článek

Ukrajinu už téměř rok pustoší bomby a rakety létající z Ruska a Běloruska a v řadách obětí ruské agrese už se objevila i celá řada sportovců. MOV po zahájení invaze sám inicioval vyloučení sportovců z Ruska a Běloruska z mezinárodního pole. Brutalita agresora směrem ke svému sousedovi od té doby nijak nepolevila, ale MOV ve svém postoji otáčí.

Rusy a Bělorusy je ochotný vrátit do hry pod neutrálním statusem. A to tak, aby se mohli účastnit už olympiády v Paříži.

„Rusové jsou už olympijskými šampiony ve válečných zločinech proti civilistům. Mají zlaté medaile v deportacích dětí a znásilňování žen. Nemůžete dát olympijský symbol na takové zločiny, protože to z vás udělá spolupachatele této děsivé války," promlouvá směrem k MOV a jeho prezidentovi Thomasi Bachovi Vladimir Kličko na videu, jemuž dotváří kulisu ruina rozbombardovaného domu.

„Nedělejte to, jinak zradíte olympijský duch. Země, která porušuje základní principy mezinárodního práva, nemůže být takto legitimizována a podporována mezinárodním sportovním hnutím," pokračoval bratr starosty Kyjeva Vitalije, rovněž bývalého skvělého boxera.

„Nedělejte tuto monumentální chybu. Svět se na vás dívá. Historie vás bude soudit. Hodně štěstí s vaším rozhodnutím," vzkázal Bachovi.

Na poslední kroky MOV už reagovalo i politické vedení Ukrajiny. „MOV podporuje válku, vraždění a ničení. S radostí sledují ruské řádění a ještě jim dají možnost, jak genocidu a další zabíjení propagovat. Peníze, na kterých je krev Ukrajinců, panu Bachovi zjevně nesmrdí a Rusko si za ně kupuje pokrytectví MOV," napsal na Twitteru poradce prezidenta Mychajlo Podoljak.

„Až skončí ruská agrese a teror, tak teprve potom se můžeme bavit o účasti Rusů na olympijských hrách," doplnil jej prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Související témata: