Hlavní obsah

Sáblíkovou zasáhl před hrami smutek. Odešel první Novákův trumf

Zemřel Jiří Kyncl, muž, který psal historii českého rychlobruslení. Odešel krátce před startem zimních her, z nichž se chystal sledovat přímé přenosy s Martinou Sáblíkovou. Nedočkal se. Osudné pro něj byly problémy se srdcem. V pouhých devětapadesáti. Zprávu o Kynclově úmrtí přinesl rychlobruslařský svaz.

Foto: @ facebook cesky svaz rychlobrusleni

Jiří Kyncl

Článek

„Jirka Kyncl pro nás vždycky bude legendou,“ zasáhlo pondělní úmrtí jednoho z českých rychlobruslařských průkopníků i Sáblíkovou, kterou v Pekingu čeká pátý start pod pěti kruhy.

Kyncl se kdysi něčeho takového dočkal dvakrát. V Calgary v roce 1988 a pak o čtyři roky později v Albertville.

V Kanadě při prvním olympijském startu obsadil mj. 16. místo na trati 10 000 m, mezi muži ho z českých následovníků ještě nikdo nepřekonal. Byl vlastně prvním závodnickým trumfem trenéra Petra Nováka. Ale nejdříve proti sobě závodili.

Spolu byli v osmdesátých letech neodmyslitelně spjati s českou rychlobruslařskou základnou ve Svratce. Na tamním oválu nadšenci v čele s obětavým ledařem Jiří Schöppem pravidelně připravovali 400 m dlouhou trať s přírodním ledem.

A Novák s Kynclem odtamtud vyráželi dobývat ovály umělé, zastřešené a vyhřívané. Zpravidla v obytné avii. „Jirka byl velký dříč. Když nás z letní přípravy ve Svratce volali na schůzi reprezentantů do Prahy, jezdili jsme tam i zpět na kole. Také v rámci přípravy. Abychom měli cestou zpět na Vysočinu před kopci motiv, říkali jsme si žertem, že vlastně jedeme na pivko…,“ vzpomínal před časem Novák podle stránek Zlaté brusle.

„Pro mě byl, je a vždycky bude člověkem, který mou sportovní kariéru zásadně ovlivnil,“ líčí nyní Sáblíková pro stránky českého olympijského týmu.

S Kynclem se potkala na samém počátku vlastní rychlobruslařské kariéry. Už ve svých dvanácti. „Tenkrát jsme se ještě svezli ve Svratce na ledě,“ připomíná dnes již nefunkční ovál čtyřiatřicetiletá šampionka. „Bylo to něco magického a významného, když jsem mohla za někým, kdo byl šestnáctý na olympijských hrách,“ dodává Sáblíková.

Poslední rozloučení s Kynclem se uskuteční v pátek 4. února ve 14 hodin na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. „Paradoxně v den i čas zahájení ZOH 2022 v Pekingu s Jirkou odejde podstatný kus z čs. rychlobruslařské historie – především té z éry ‚před Sáblíkovou‘,“ připomínají stránky Zlaté brusle.

Reklama

Související témata: