Hlavní obsah

Šermíř Alexander Choupenitch je potřetí Sokolem roku

Šermíř Alexander Choupenitch obhájil pozici nejlepšího sportovce České obce sokolské (ČOS). Bronzový olympijský medailista z Tokia 2021 ovládl anketu Sokol roku potřetí v historii. Fleretista Sokola Brno I převzal cenu pro nejlepšího sportovce ČOS za loňský rok při slavnostním vyhlášení v Tyršově domě v Praze. Nejlepším kolektivem se znovu staly basketbalistky Sokola Hradec Králové.

Foto: Fencing Camp Brno/Jakub Zeman

Šermíř Alex Choupenitch

Článek

Za Choupenitchem skončil druhý čtvrtkař Michal Desenský ze Sokola Hradec Králové. Třetí byl sprinter Jiří Polák ze Sokola České Budějovice.

"Ocenění si moc vážím a mám radost. Do Sokola jsem přišel jako sedmiletý kluk, v něm jsem začal šermovat a dodnes za Sokol Brno I závodím," řekl jeden z ambasadorů sokolské organizace Choupenitch. Železnou trofej sokola vážícího pět kilogramů od sochaře Jakuba Flejšara, jednoho z trenérů snowboardistky Evy Adamczykové, převzal z rukou baseballisty Martina Mužíka, hráče Sokola Hluboká, který se podílel na úspěšném vystoupení reprezentace na nedávném World Baseball Classic.

Osmadvacetiletý Choupenitch loni navázal na úspěšnou olympijskou sezonu. Na mistrovství světa v Káhiře mu chyběl jeden zásah, aby dosáhl na cenný kov, na evropském šampionátu skončil pátý a s francouzským klubem Issy les Moulineaux vyhrál šermířskou Ligu mistrů.

Sokol roku 2022:
Individuální sporty:
Dospělí:
1. Alexander Choupenitch (šerm/Sokol Brno I),
2. Michal Desenský (atletika/Sokol Hradec Králové),
3. Jiří Polák (atletika/Sokol České Budějovice)
Kategorie 19 až 23 let:
1. Matěj Mlčoch (zápas/Sokol Vítkovice).
Kategorie do 18 let:
1. Alice Vlková (sportovní gymnastika/Sokol Brno I).
Kolektivní sporty:
Dospělí:
ženy Sokol Hradec Králové (basketbal).
Mládež:
juniorky Sokol Hradec Králové (basketbal) a ml. dorostenci Sokol Ostrava (házená).
Trenér roku:
Ladislav Včelička (bojové sporty/Sokol Písek).
Cena Fair Play Aloise Hudce:
Ondřej Škultety - Sokol Vřesovice (za záchranu života při utkání volejbalu pohotovou masáží srdce).
Cena starostky ČOS za mimořádný počin:
Sokol Spořilov (za hromadné darování krve).

Ladislav Včelička z bojových sportů v Písku se stal nejlepším trenérem roku. Zápasník volným stylem Matěj Mlčoch z Vítkovic byl vyhlášen nejlepším jednotlivcem v kategorii 19 až 23 let a sportovní gymnastka Sokola Brno I Alice Vlková je za loňský rok nejlepší sportovkyní do 18 let.

Vyhlášeni byli tradičně také nejlepší cvičitelé a vzdělavatelé. "Těší mne, že každoročně vyhlásíme nejúspěšnější sportovce a ohlédneme se také za tím, co udělali cvičitelé všestrannosti a co se povedlo vzdělavatelům. Právě sport pro všechny je základem naší činnosti a neoddiskutovatelnou součástí je také kulturní a vzdělavatelská činnost," řekla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Zvláštní cenu starostky ČOS za mimořádný počin udělila sokolům z pražského Spořilova za hromadné darování krve v rámci projektu Sokolská kapka krve. Cenu Fair Play Aloise Hudce obdržel Ondřej Škultety ze Sokola Vřesovice za záchranu života masáží srdce při volejbalovém utkání v Prostějově.

Reklama